Pudding dyniowy

Pudding dyniowy

Przedstawiam Ci wyjątkowy przepis – pudding dyniowy. Ten kremowy deser to doskonały pomysł na przepyszne wykorzystanie sezonowej dyni, która poprzez specjalną obróbkę kulinarną zmienia się w aksamitny, słodki pudding. To doskonałe połączenie wyrafinowanego smaku z niebanalnym zastosowaniem jednego z najbardziej popularnych warzyw jesieni. Poddane magicznym procesom kuchennym, dynia przeistacza się w prawdziwą królową deserów. Pudding dyniowy jest jednym z tych przysmaków, które posiadają nie tylko bogate walory smakowe, ale także niezwykle atrakcyjnie prezentują się na talerzu. Poczujesz nie tylko smak dyni, ale także mnóstwo aromatycznych przypraw – to kwintesencja jesiennej atmosfery.

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 15 dag dyni bez pestek i skóry
  • szklanka mleka (u mnie 0,5 %)
  • łyżka cukru z wanilią
  • łyżeczka masła

Pudding dyniowy – jak zrobić?

  1. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i odsączamy. Umytą i sprawioną dynię kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm.
  2. Do garnka wkładamy masło i cukier, rozpuszczamy, a następnie wrzucamy dynię i szybko mieszamy, tak by kawałki dyni pokryły się masłem z cukrem. Prażymy ok. 2 minut.
  3. Do dyni wsypujemy opłukaną i odsączoną kaszę, dokładnie mieszamy, a następnie zalewamy mlekiem i gotujemy pod przykryciem do miękkości dyni oraz kaszy ok. 20-25 minut (mleko powinno niemalże całkowicie wyparować).
  4. Zawartość garnka miksujmy blenderem na gładką masę. Masę przekładamy do foremek na babeczki (np. silikonowych) lub filiżanek, odstawiamy do stężenia.

Sposób przygotowania puddingu z dyni jest następujący:
1. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i odsączamy. Umytą i sprawioną dynię kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm.
2. Do garnka wkładamy masło i cukier, rozpuszczamy, a następnie wrzucamy dynię i szybko mieszamy, tak by kawałki dyni pokryły się masłem z cukrem. Prażymy ok. 2 minut.
3. Do dyni wsypujemy opłukaną i odsączoną kaszę, dokładnie mieszamy, a następnie zalewamy mlekiem i gotujemy pod przykryciem do miękkości dyni oraz kaszy ok. 20-25 minut (mleko powinno niemalże całkowicie wyparować).
4. Zawartość garnka miksujmy blenderem na gładką masę. Masę przekładamy do foremek na babeczki (np. silikonowych) lub filiżanek, odstawiamy do stężenia.

Pamiętaj, aby dokładnie płukać kaszę jaglaną i odsączyć ją przed dodaniem do dyni. Przygotowany pudding z dyni możesz podawać w filiżankach lub foremkach na babeczki. Smacznego!

Pudding dyniowy – dodatkowe informacje

Z tych proporcji otrzymuje się 2 spore porcje.

Poza sezonem można użyć mrożonej, uprzednio dokładnie rozmrożonej i odsączonej dyni.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Puchate naleśniki z owocami
Następny przepis: Pulled Pork - szarpana wieprzowina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode