Pudding dyniowy
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 15 dag dyni bez pestek i skóry
- szklanka mleka (u mnie 0,5 %)
- łyżka cukru z wanilią
- łyżeczka masła
Pudding dyniowy – jak zrobić?
- Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i odsączamy. Umytą i sprawioną dynię kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm.
- Do garnka wkładamy masło i cukier, rozpuszczamy, a następnie wrzucamy dynię i szybko mieszamy, tak by kawałki dyni pokryły się masłem z cukrem. Prażymy ok. 2 minut.
- Do dyni wsypujemy opłukaną i odsączoną kaszę, dokładnie mieszamy, a następnie zalewamy mlekiem i gotujemy pod przykryciem do miękkości dyni oraz kaszy ok. 20-25 minut (mleko powinno niemalże całkowicie wyparować).
- Zawartość garnka miksujmy blenderem na gładką masę. Masę przekładamy do foremek na babeczki (np. silikonowych) lub filiżanek, odstawiamy do stężenia.
Sposób przygotowania puddingu z dyni jest następujący:
1. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i odsączamy. Umytą i sprawioną dynię kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm.
2. Do garnka wkładamy masło i cukier, rozpuszczamy, a następnie wrzucamy dynię i szybko mieszamy, tak by kawałki dyni pokryły się masłem z cukrem. Prażymy ok. 2 minut.
3. Do dyni wsypujemy opłukaną i odsączoną kaszę, dokładnie mieszamy, a następnie zalewamy mlekiem i gotujemy pod przykryciem do miękkości dyni oraz kaszy ok. 20-25 minut (mleko powinno niemalże całkowicie wyparować).
4. Zawartość garnka miksujmy blenderem na gładką masę. Masę przekładamy do foremek na babeczki (np. silikonowych) lub filiżanek, odstawiamy do stężenia.
Pamiętaj, aby dokładnie płukać kaszę jaglaną i odsączyć ją przed dodaniem do dyni. Przygotowany pudding z dyni możesz podawać w filiżankach lub foremkach na babeczki. Smacznego!
Pudding dyniowy – dodatkowe informacje
Z tych proporcji otrzymuje się 2 spore porcje.
Poza sezonem można użyć mrożonej, uprzednio dokładnie rozmrożonej i odsączonej dyni.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Puchate naleśniki z owocami
Następny przepis: Pulled Pork - szarpana wieprzowina