Ptasie mleczko ze śmietany 18%

Ptasie mleczko ze śmietany 18%

Ptasie mleczko ze śmietany 18% to pełne smaku ciasteczko rodem z Polski, które wspaniale łączy w sobie słodkość śmietany i lekkość pianek. To przysmak, który bez wątpienia zachwyci każdego wielbiciela słodkości. By przygotować ten deser, potrzebna będzie między innymi żelatyna – jej ilość zależy od ilości śmietany, której używamy. Kluczowe jest także umiejętne ubijanie śmietany – zbyt dużej ilości powietrza w śmietanie nie da pożądanej konsystencji. Ten przepis na ptasie mleczko ze śmietany 18% to doskonałe rozwiązanie na słodki poczęstunek lub deser po obiedzie.

Składniki:

  • 1 duża szklanka śmietany 18% (~400g)
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 opakowanie galaretki
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki kakao

Ptasie mleczko ze śmietany 18% – jak zrobić?

  1. Przygotować galaretkę wedle przepisu na opakowaniu, dodając trochę mniej wody niż zalecane. Wylać do miski/formy, w której będzie przygotowywane całe ciasto, wstawić do lodówki do stężenia.
  2. W osobnych naczyniach rozpuścić po 1 łyżce żelatyny w 1/3 szklanki gorącej wody na łyżkę (czyli w sumie 2 łyżki w 2/3 szklanki). Należy dokładnie rozmieszać żelatynę, inaczej będą się tworzyć galaretowate grudy w masie śmietanowej.
  3. Śmietanę ubijać z cukrem przez kilka minut, żeby się napowietrzyła, po czym podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać porcję żelatyny, dokładnie połączyć i wylać na stężałą galaretkę. Wstawić do lodówki.
  4. Do drugiej części śmietany dodać kakao, wymieszać. Dokładnie połączyć z pozostałą porcją żelatyny, powoli wylać na tężejącą jasną warstwę. Dobrze jest trzymać naczynie blisko jasnej masy, dzięki temu nie powstaną w niej dziury. Zostawić w lodówce do stężenia ostatniej masy.
  5. Żeby łatwo wyjąć ciasto, należy zanurzyć dno miski w ciepłej wodzie, a potem odwrócić do góry dnem nad talerzem.

Ptasie mleczko ze śmietany 18% – dodatkowe informacje

Do galaretki można dodać owoce (mrożone przyśpieszą zastyganie), a do mas śmietanowych wiórki czekoladowe, draże, kostki galaretki itd. Wierzch warto udekorować bitą śmietaną i posypkami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ptasie mleczko dwukolorowe truskawkowo-cytrynowe z galaretką
Następny przepis: PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode