Ptasie mleczko ze śmietany 18%
Ptasie mleczko ze śmietany 18% to pełne smaku ciasteczko rodem z Polski, które wspaniale łączy w sobie słodkość śmietany i lekkość pianek. To przysmak, który bez wątpienia zachwyci każdego wielbiciela słodkości. By przygotować ten deser, potrzebna będzie między innymi żelatyna – jej ilość zależy od ilości śmietany, której używamy. Kluczowe jest także umiejętne ubijanie śmietany – zbyt dużej ilości powietrza w śmietanie nie da pożądanej konsystencji. Ten przepis na ptasie mleczko ze śmietany 18% to doskonałe rozwiązanie na słodki poczęstunek lub deser po obiedzie.
admin
Składniki:
- 1 duża szklanka śmietany 18% (~400g)
- 2 łyżki żelatyny
- 1 opakowanie galaretki
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki kakao
Ptasie mleczko ze śmietany 18% – jak zrobić?
- Przygotować galaretkę wedle przepisu na opakowaniu, dodając trochę mniej wody niż zalecane. Wylać do miski/formy, w której będzie przygotowywane całe ciasto, wstawić do lodówki do stężenia.
- W osobnych naczyniach rozpuścić po 1 łyżce żelatyny w 1/3 szklanki gorącej wody na łyżkę (czyli w sumie 2 łyżki w 2/3 szklanki). Należy dokładnie rozmieszać żelatynę, inaczej będą się tworzyć galaretowate grudy w masie śmietanowej.
- Śmietanę ubijać z cukrem przez kilka minut, żeby się napowietrzyła, po czym podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać porcję żelatyny, dokładnie połączyć i wylać na stężałą galaretkę. Wstawić do lodówki.
- Do drugiej części śmietany dodać kakao, wymieszać. Dokładnie połączyć z pozostałą porcją żelatyny, powoli wylać na tężejącą jasną warstwę. Dobrze jest trzymać naczynie blisko jasnej masy, dzięki temu nie powstaną w niej dziury. Zostawić w lodówce do stężenia ostatniej masy.
- Żeby łatwo wyjąć ciasto, należy zanurzyć dno miski w ciepłej wodzie, a potem odwrócić do góry dnem nad talerzem.
Ptasie mleczko ze śmietany 18% – dodatkowe informacje
Do galaretki można dodać owoce (mrożone przyśpieszą zastyganie), a do mas śmietanowych wiórki czekoladowe, draże, kostki galaretki itd. Wierzch warto udekorować bitą śmietaną i posypkami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ptasie mleczko dwukolorowe truskawkowo-cytrynowe z galaretką
Następny przepis: PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ