Ptasie mleczko
Ptasie mleczko to połączenie lekkości śnieżki z kuszącym smakiem galaretki. Te dwa składniki, kiedy są razem, tworzą prawdziwą eksplozję smaku. Ten przepis jest klasycznym przykładem polskiej słodkiej tradycji, zarówno ukochanym przez dzieci, jak i dorosłych. Ciasto ptasie mleczko ma delikatny smak i jedwabistą konsystencję, czyniąc go doskonałym wyborem na deser po obfitym posiłku. Czy to na rodzinnym obiedzie, czy to na uroczystej kolacji, ptasie mleczko ze śnieżki i galaretki zawsze jest ciepło przyjmowane. Każdy kęs tego ciasta to powrót do słodkiego dzieciństwa. Przygotuj się na nostalgię!
admin
Składniki:
- 3 galaretki – dowolne smaki
- 3 śnieżki
- 750ml schłodzonego mleka
- dodatkowo: czekolada
- dodatkowo: owoce + galaretka
Ptasie mleczko – jak zrobić?
- Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Studzimy. Do miski wlewamy szklankę schłodzonego mleka. Wsypujemy śnieżkę i miksujemy aż do ubicia. Do ubitej śnieżki stopniowo dodajemy wystudzoną galaretkę. Po wylaniu do formy wstawiamy do lodówki i przygotowujemy pozostałe galaretki. Na wierzch możemy zetrzeć czekoladę. Wstawiamy do lodówki aby deser nam się schłodził.
Ptasie mleczko – dodatkowe informacje
Zamiast czekolady wierzch możemy udekorować owocami i zalać galaretką.
Do warstw możemy dodać np. zmiksowane owoce. Np. do galaretki brzoskwiniowej możemy dodać pokrojoną brzoskwinię czy zmiksowaną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pszenno razowe paszteciki grzybowe
Następny przepis: PTASIE MLECZKO NA BISZKOPCIE