Ptasie mleczko

Ptasie mleczko

Ptasie mleczko to połączenie lekkości śnieżki z kuszącym smakiem galaretki. Te dwa składniki, kiedy są razem, tworzą prawdziwą eksplozję smaku. Ten przepis jest klasycznym przykładem polskiej słodkiej tradycji, zarówno ukochanym przez dzieci, jak i dorosłych. Ciasto ptasie mleczko ma delikatny smak i jedwabistą konsystencję, czyniąc go doskonałym wyborem na deser po obfitym posiłku. Czy to na rodzinnym obiedzie, czy to na uroczystej kolacji, ptasie mleczko ze śnieżki i galaretki zawsze jest ciepło przyjmowane. Każdy kęs tego ciasta to powrót do słodkiego dzieciństwa. Przygotuj się na nostalgię!

Składniki:

  • 3 galaretki – dowolne smaki
  • 3 śnieżki
  • 750ml schłodzonego mleka
  • dodatkowo: czekolada
  • dodatkowo: owoce + galaretka

Ptasie mleczko – jak zrobić?

  1. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Studzimy. Do miski wlewamy szklankę schłodzonego mleka. Wsypujemy śnieżkę i miksujemy aż do ubicia. Do ubitej śnieżki stopniowo dodajemy wystudzoną galaretkę. Po wylaniu do formy wstawiamy do lodówki i przygotowujemy pozostałe galaretki. Na wierzch możemy zetrzeć czekoladę. Wstawiamy do lodówki aby deser nam się schłodził.

Ptasie mleczko – dodatkowe informacje

Zamiast czekolady wierzch możemy udekorować owocami i zalać galaretką.

Do warstw możemy dodać np. zmiksowane owoce. Np. do galaretki brzoskwiniowej możemy dodać pokrojoną brzoskwinię czy zmiksowaną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pszenno razowe paszteciki grzybowe
Następny przepis: PTASIE MLECZKO NA BISZKOPCIE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode