Pszenno razowe paszteciki grzybowe

Pszenno razowe paszteciki grzybowe

Pszenno razowe paszteciki grzybowe to smaczna propozycja dla miłośników grzybów. Tradycyjne paszteciki w nowej, zdrowej wersji, z dodatkiem mąki żytniej, to pyszny sposób na wzbogacenie jadłospisu. Intensywny smak grzybów doskonale komponuje się z delikatnym, lekko orzechowym aromatem mąki żytniej. Ta propozycja to nie tylko wartościowy posiłek, ale również ciekawe, nieprzewidywalne doznania smakowe. Paszteciki z mąki żytniej doskonale sprawdzą się jako przekąska na imprezach czy spotkaniach z przyjaciółmi. Ten przepis jest łatwy w przygotowaniu, co z pewnością spodoba się początkującym kucharzom. Spróbuj i przekonaj się sam!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki razowej (pszennej lub żytniej)
  • 1/3 paczki (8 dkg) masła lub margaryny
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki (5 dkg) drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • Farsz:
  • 75 dkg dowolnych grzybów
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Pszenno razowe paszteciki grzybowe – jak zrobić?

  1. 1.
    Przygotować nadzienie: na patelni rozgrzać olej i usmażyć posiekaną cebulę. Grzyby oczyścić, pokroić, wsypać na patelnię. dusić do miękkości, następnie ostudzić. Do wystudzonych grzybów dodać pokrojoną bułkę tartą, natkę i przyprawy. Całość zmielić w maszynce lub rozdrobnić blenderem.
  2. 2.
    Przygotować ciasto: mąkę przesiać, posiekać z margaryną, bądź masłem, dodać śmietanę rozmieszaną z drożdżami, ubitym jajkiem oraz solą. Zagnieść ciasto, pozostawić do wyrośnięcia.
  3. 3.
    Wyrośnięte ciasto rozwałkować na pasek szerokości około 12 cm i grubości 0,5 cm. Nałożyć na środek farsz, zalepić, odwrócić „szwem” do spodu i pokroić na kawałki.
  4. 4.
    Paszteciki ułożyć na wyłożonej papierem blasze, wsadzić do gorącego piekarnika i piec w temperaturze około 180 stopni na złoty kolor (około 20 minut).
  5. 5.
    Podawać na gorąco do czerwonego barszczu, czystej zupy pomidorowej lub jako osobne danie.

Słowa kluczowe: paszteciki z mąki żytniej

Paszteciki grzybowe – dodatkowe informacje

Użycie mąki żytniej nie jest konieczne, z powodzeniem można dodać samą mąkę pszenną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pszenno-żytni chleb z ciecierzycą
Następny przepis: Ptasie mleczko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode