Pszenno razowe paszteciki grzybowe
Pszenno razowe paszteciki grzybowe to smaczna propozycja dla miłośników grzybów. Tradycyjne paszteciki w nowej, zdrowej wersji, z dodatkiem mąki żytniej, to pyszny sposób na wzbogacenie jadłospisu. Intensywny smak grzybów doskonale komponuje się z delikatnym, lekko orzechowym aromatem mąki żytniej. Ta propozycja to nie tylko wartościowy posiłek, ale również ciekawe, nieprzewidywalne doznania smakowe. Paszteciki z mąki żytniej doskonale sprawdzą się jako przekąska na imprezach czy spotkaniach z przyjaciółmi. Ten przepis jest łatwy w przygotowaniu, co z pewnością spodoba się początkującym kucharzom. Spróbuj i przekonaj się sam!
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mąki razowej (pszennej lub żytniej)
- 1/3 paczki (8 dkg) masła lub margaryny
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 2 łyżki (5 dkg) drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- Farsz:
- 75 dkg dowolnych grzybów
- 2 cebule
- 1/2 szklanki bułki tartej
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Pszenno razowe paszteciki grzybowe – jak zrobić?
-
1.
Przygotować nadzienie: na patelni rozgrzać olej i usmażyć posiekaną cebulę. Grzyby oczyścić, pokroić, wsypać na patelnię. dusić do miękkości, następnie ostudzić. Do wystudzonych grzybów dodać pokrojoną bułkę tartą, natkę i przyprawy. Całość zmielić w maszynce lub rozdrobnić blenderem. -
2.
Przygotować ciasto: mąkę przesiać, posiekać z margaryną, bądź masłem, dodać śmietanę rozmieszaną z drożdżami, ubitym jajkiem oraz solą. Zagnieść ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. -
3.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na pasek szerokości około 12 cm i grubości 0,5 cm. Nałożyć na środek farsz, zalepić, odwrócić „szwem” do spodu i pokroić na kawałki. -
4.
Paszteciki ułożyć na wyłożonej papierem blasze, wsadzić do gorącego piekarnika i piec w temperaturze około 180 stopni na złoty kolor (około 20 minut). -
5.
Podawać na gorąco do czerwonego barszczu, czystej zupy pomidorowej lub jako osobne danie.
Słowa kluczowe: paszteciki z mąki żytniej
Paszteciki grzybowe – dodatkowe informacje
Użycie mąki żytniej nie jest konieczne, z powodzeniem można dodać samą mąkę pszenną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pszenno-żytni chleb z ciecierzycą
Następny przepis: Ptasie mleczko