Przepyszny Tort urodzinowy

Przepyszny Tort urodzinowy

Świętuj umiłowane urodziny w stylu, prezentując swój domowy, przepyszny tort urodzinowy. Ten pyszny deser to idealny dodatek do każdej uroczystości – dzieci, dorośli, rodzina, przyjaciele – wszyscy będą zachwyceni jego smakiem. Bogactwo dowolnie dobranych składników sprawia, że możemy stworzyć unikalną kompozycję smaków. Różnorodność kremów, biszkoptów czy polew pozwala na dostosowanie tego wyjątkowego deseru do indywidualnych upodobań jubilata. Wykonany z pasją i starannością, każdy kęs jest prawdziwie słodką rozkoszą. Przygotowanie tortu urodzinowego w domu to nie tylko satysfakcja, ale również możliwość dbania o wysoką jakość użytych produktów. Spraw, aby to magiczne wydarzenie było jeszcze bardziej wyjątkowe!

Składniki:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 serki mascarpone (po 250 g)
  • 1 śmietana 30% (ok. 400 ml)
  • 3 tabliczki białej czekolady (dla łasuchów nawet 4 sztuki)

Przepyszny tort urodzinowy – jak zrobić?

  1. 1.

    Sposób przygotowania biszkoptu:

    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Ubijając, dodać stopniowo cukier. Miksując, dodać powoli żółtka.

    W misce wymieszać dwie mąki i proszkiem do pieczenia. Potem dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników (ma małych obrotach to ważne).

    Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować np. margaryną i posypać bułką tartą.

    Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić wykałaczką, czy biszkopt jest gotowy.

    Kiedy biszkopt będzie gotowy wyjąć go z piekarnika i z wysokości kolan zrzucić go na deskę położoną na podłodze, dzięki tej czynności biszkopt nie opadnie.

    Zostawiamy biszkopt do ostygnięcia. Jak jest zimny przekrajamy go wzdłuż na 3 części.

    Wykonanie masy:

    Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej i potem odstawić do wystygnięcia.

    Śmietanę i serek mascarpone zmiksować razem i pod koniec miksowania dodać rozpuszczona czekoladę (w torcie na zdjęciu dodałam do masy barwnik spożywczy). Masa gotowa.

    Blaty biszkoptu nasączyć np. wodą z cytryną i cukrem lub np. syropem z ananasów. Masą przekładać każdy blat i udekorować według uznania. Ja na wierz położyłam opłatek ze zdjęciem monster high i udekorowałam masą. Taki opłatek można kupić np. przez internet.

    Smacznego 🙂

Przepyszny Tort urodzinowy – dodatkowe informacje

Biszkopt można przygotować dzień wcześniej. Jeśli chodzi o opłatek na torcie, najlepiej położyć go na około 3 godziny przed podaniem, ponieważ jeśli położymy go dzień wcześniej, to na drugi dzień kolory będą zlane.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Przepyszny jabłecznik
Następny przepis: Przyprawa orientalna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode