Przepyszny Tort urodzinowy
Składniki:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 serki mascarpone (po 250 g)
- 1 śmietana 30% (ok. 400 ml)
- 3 tabliczki białej czekolady (dla łasuchów nawet 4 sztuki)
Przepyszny tort urodzinowy – jak zrobić?
-
1.
Sposób przygotowania biszkoptu:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Ubijając, dodać stopniowo cukier. Miksując, dodać powoli żółtka.
W misce wymieszać dwie mąki i proszkiem do pieczenia. Potem dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników (ma małych obrotach to ważne).
Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować np. margaryną i posypać bułką tartą.
Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić wykałaczką, czy biszkopt jest gotowy.
Kiedy biszkopt będzie gotowy wyjąć go z piekarnika i z wysokości kolan zrzucić go na deskę położoną na podłodze, dzięki tej czynności biszkopt nie opadnie.
Zostawiamy biszkopt do ostygnięcia. Jak jest zimny przekrajamy go wzdłuż na 3 części.
Wykonanie masy:
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej i potem odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę i serek mascarpone zmiksować razem i pod koniec miksowania dodać rozpuszczona czekoladę (w torcie na zdjęciu dodałam do masy barwnik spożywczy). Masa gotowa.
Blaty biszkoptu nasączyć np. wodą z cytryną i cukrem lub np. syropem z ananasów. Masą przekładać każdy blat i udekorować według uznania. Ja na wierz położyłam opłatek ze zdjęciem monster high i udekorowałam masą. Taki opłatek można kupić np. przez internet.
Smacznego 🙂
Przepyszny Tort urodzinowy – dodatkowe informacje
Biszkopt można przygotować dzień wcześniej. Jeśli chodzi o opłatek na torcie, najlepiej położyć go na około 3 godziny przed podaniem, ponieważ jeśli położymy go dzień wcześniej, to na drugi dzień kolory będą zlane.