Przepyszny jabłecznik

Przepyszny jabłecznik

Przedstawiamy przepis na przepyszny jabłecznik, który swoją słodyczą i kuszącym aromatem pokochają wszyscy miłośnicy ciast. To idealna propozycja na popołudniową kawę czy spotkanie z przyjaciółmi. Przygotowanie jabłecznika nie jest trudne, a satysfakcja z własnoręcznie upieczonego wypieku jest nieoceniona. Jabłka dodają ciastu niepowtarzalnego smaku, a delikatne ciasto rozpływa się w ustach. Z resztą składników tworzy harmonijną całość, która zachwyci zarówno domowników, jak i gości. To idealny deser na każdą okazję. Zachęcamy do wysiłku w kuchni, bo w efekcie otrzymacie coś naprawdę wyjątkowego. Smacznego!

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
  • 5 żółtek
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 margaryny
  • Masa śmietanowa:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 śmietany 18% po 400ml
  • 2 budynie śmietankowe
  • Do tego:

  • 1 kg jabłek pokrojonych w plasterki

Przepyszny jabłecznik – jak zrobić?

  1. 1.

    Składniki na ciasto zagniatamy w misce. 3/4 przygotowanej kruszonki wsypujemy na wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blachę, resztę ciasta odstawiamy do późniejszego posypania wierzchu. Na wsypane ciasto układamy pokrojone w plasterki jabłka.Następnie przygotowujemy masę śmietanową. Ubijamy 5 białek z 1 szklanką cukru, do tego dodajemy 2 śmietany i miksujemy. Na końcu wsypujemy 2 budynie śmietankowe. Masę wlewamy na jabłka i posypujemy resztą kruszonki. Ciasto pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepyszny jabłecznik – dodatkowe informacje

Jeżeli chcemy uzyskać kruche ciasto to dodajemy mniej margaryny. Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: deserowy przysmak z truskawkami
Następny przepis: Przepyszny Tort urodzinowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode