Przecier z pomidorów malinowych
Przecier z pomidorów malinowych to arystokracja wśród przetworów. Ten przysmak, znany bywalcem stołów pełnych zdrowych, domowych produktów, jest nie tylko niebywale smakowity, ale także zdrowy, pełen witamin i pomidorowej słodyczy. Przygotowany z naturalnych składników, bez sztucznych konserwantów i barwników, zachwyca swoją piękną, intensywną barwą. Pomidory malinowe dodają przecierowi subtelnej nuty słodyczy, dlatego jest on idealny nie tylko do tradycyjnych zup i sosów, ale także jako dodatek do kreatywnych, kulinarnych eksperymentów. Przetwory z pomidorów malinowych to kusząca propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie domowe smaki.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 5 kilogramów malinowych pomidorów
- 2 łyżki soli niejodowanej
Przecier z pomidorów malinowych – jak zrobić?
- Pomidory dokładnie myjemy, usuwamy zielone części, kroimy na mniejsze kawałki. Mielimy w maszynce do mielenia na sitku o grubych oczkach.
- Przekładamy do dużego garnka z grubym dnem, dusimy na małym ogniu przez 2 godziny.
- Ostudzone pomidory miksujemy blenderem i przecieramy przez sito.
- Przelewamy do garnka, dodajemy sól i dusimy na małym ogniu do momentu aż przecier będzie gęsty.
- Przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy.
- Pasteryzujemy przez 30 minut od momentu zagotowania.
Słowa kluczowe: przetwory z pomidorów przecier, przetwory z pomidorów malinowych
Przecier z pomidorów malinowych – dodatkowe informacje
Przecier z pomidorów malinowych można zrobić z różnych odmian pomidorów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowy przecier malinowy
Następny przepis: Domowy rosół z kury