przecier z kwaszonych ogórków do zupy
Poznaj tajniki robienia wyjątkowego przecieru z kwaszonych ogórków, również idealnego dodatku do zupy. Właściwości wekowania ogórków kiszonych to staranne zachowanie ich wartości odżywczych i unikalnego smaku. Przecier z ogórków kiszonych to prawdziwa eksplozja niepowtarzalnego, kwasowego smaku. Dodatek takiego przecieru do zupy, nada jej wyjątkowego charakteru i uwypukli jej smak. Niezła alternatywa dla osób, które uwielbiają eksperymentować w kuchni. Poniżej znajdziesz pełen przepis, dzięki któremu krok po kroku wytworzysz wspaniały przecier z kwaszonych ogórków. Mimo że wykonanie tego przepisu wymaga pewnej wprawy, efekt końcowy jest wart każdej chwili poświęconej na jego przygotowanie.
admin
Składniki:
- kiszone ogórki
- słoiki
- wekowanie
Przecier z kwaszonych ogórków do zupy – jak zrobić?
- Wekuj ogórki kiszone, latem kiszonych w dużych 5 l słojach oraz kamiennych garnkach. Gdy ogórki się ukiszą, zetrzyj je na tarce jarzynowej.
- Napełnij wyparzone słoiki zetrzymanymi ogórkami wraz z sokiem. Dokręć pokrywki i pasteryzuj przez około 10 minut.
- Jeszcze zimą, gdy nie masz czasu ścierać ogórków, możesz wykorzystać przecier z dobrze ukiszonych ogórków. Mała ilość w słoiczku dżemowym idealnie wystarcza na garnek 3-4 litry zupy.
- Przecier z ogórków kiszonych doskonale nadaje się do zup.
- Własne ogórki nie musisz obierać, jeśli wybierzesz młode i nie stosujesz oprysków. Jeśli jednak musisz dokupić ogórki, obierz je przed zetrzymaniem.
Słowa kluczowe: wekowanie ogórków kiszonych, przecier z ogórków kiszonych, przecier z ogórków na zupę.
xxxx – dodatkowe informacje
Przecier z kwaszonych ogórków do zupy
Moja znajoma do każdego słoika dodaje 1 łyżeczkę oleju, ale ja tak nie robię, bo jak masz ciepłą spiżarnię, to olej może zjełczeć.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Proziaki z serem - czyli bułki z patelni
Następny przepis: Przecier pomidorowy