przecier z kwaszonych ogórków do zupy

przecier z kwaszonych ogórków do zupy

Poznaj tajniki robienia wyjątkowego przecieru z kwaszonych ogórków, również idealnego dodatku do zupy. Właściwości wekowania ogórków kiszonych to staranne zachowanie ich wartości odżywczych i unikalnego smaku. Przecier z ogórków kiszonych to prawdziwa eksplozja niepowtarzalnego, kwasowego smaku. Dodatek takiego przecieru do zupy, nada jej wyjątkowego charakteru i uwypukli jej smak. Niezła alternatywa dla osób, które uwielbiają eksperymentować w kuchni. Poniżej znajdziesz pełen przepis, dzięki któremu krok po kroku wytworzysz wspaniały przecier z kwaszonych ogórków. Mimo że wykonanie tego przepisu wymaga pewnej wprawy, efekt końcowy jest wart każdej chwili poświęconej na jego przygotowanie.

Składniki:

  • kiszone ogórki
  • słoiki
  • wekowanie

Przecier z kwaszonych ogórków do zupy – jak zrobić?

  1. Wekuj ogórki kiszone, latem kiszonych w dużych 5 l słojach oraz kamiennych garnkach. Gdy ogórki się ukiszą, zetrzyj je na tarce jarzynowej.
  2. Napełnij wyparzone słoiki zetrzymanymi ogórkami wraz z sokiem. Dokręć pokrywki i pasteryzuj przez około 10 minut.
  3. Jeszcze zimą, gdy nie masz czasu ścierać ogórków, możesz wykorzystać przecier z dobrze ukiszonych ogórków. Mała ilość w słoiczku dżemowym idealnie wystarcza na garnek 3-4 litry zupy.
  4. Przecier z ogórków kiszonych doskonale nadaje się do zup.
  5. Własne ogórki nie musisz obierać, jeśli wybierzesz młode i nie stosujesz oprysków. Jeśli jednak musisz dokupić ogórki, obierz je przed zetrzymaniem.

Słowa kluczowe: wekowanie ogórków kiszonych, przecier z ogórków kiszonych, przecier z ogórków na zupę.

xxxx – dodatkowe informacje

Przecier z kwaszonych ogórków do zupy

Moja znajoma do każdego słoika dodaje 1 łyżeczkę oleju, ale ja tak nie robię, bo jak masz ciepłą spiżarnię, to olej może zjełczeć.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Proziaki z serem - czyli bułki z patelni
Następny przepis: Przecier pomidorowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode