Proziaki z serem - czyli bułki z patelni

Proziaki z serem – czyli bułki z patelni

Zapraszamy do odkrywania smaków tradycyjnej kuchni podkarpackiej. Przedstawiamy przepis na proziaki z serem – czyli bułki z patelni. Te małe okrągłe placki o zapachu domowego pieczywa, upieczone na patelni, stanowią doskonałe urozmaicenie codziennego jadłospisu. Rozpływający się w ustach ser, który dodajemy do ciasta, nadaje proziakom wyjątkowej miękkości i smaku. Proziaki z serem są idealne na śniadanie, ale także sprawdzą się jako przekąska lub dodatek do południowego obiadu. Przygotowanie ich jest niezwykle proste, a efekt końcowy z pewnością przyniesie satysfakcję każdemu miłośnikowi domowego pieczywa.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki orkiszowej tortowej
  • 150 g białego sera typu klinek
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 1 szklanka zsiadłego mleka
  • po 1 łyżeczce cukru, soli i sody
  • odrobina tłuszczu do smażenia

Proziaki z serem – czyli bułki z patelni – jak zrobić?

  1. 1.
    Jajko i żółtko rozbełtać ze zsiadłym mlekiem. Następnie dodać przesianą mąkę z cukrem, solą i sodą. Ciasto ręcznie wyrobić i rozwałkować na placek o grubości około 2 cm. Szklanką wycinać krążki i usmażyć je z obu stron na patelni z odrobiną oleju.

Zarumienione proziaki doskonale smakują posmarowane masłem. Do tego kubek kefiru i pyszna kolacja czy śniadanie gotowe.

Życzę smacznego.

Proziaki z serem – dodatkowe informacje

Te bułki najlepiej smakują jeszcze ciepłe.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Prosty tort urodzinowy dla ośmiolatki
Następny przepis: Proziaki - łatwe górskie bułeczki sodowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode