Prosty tort urodzinowy dla ośmiolatki

Prosty tort urodzinowy dla ośmiolatki

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak przygotować prosty tort urodzinowy dla dziecka? Ten przepis jest doskonały na urodziny ośmiolatki. Zawsze jest to jakaś wyjątkowa radość i satysfakcja, kiedy możemy upiec domowy tort na urodziny naszego malucha. Właśnie dla tych, którzy mieszkają z małymi smakoszami, mamy dzisiaj coś specjalnego – przepis na prosty, ale jednocześnie przepyszny tort urodzinowy. Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym cukiernikiem, czy początkującym amateurem, ten przepis pozwoli Ci stworzyć wspaniały urodzinowy tort dla Twojej pociechy. Jest to idealny sposób, aby świętować kolejny spełniony rok w życiu Twojego dziecka. Czas na urodzinową ucztę!

Składniki:

  • Biszkopt:
    • 5 jajek rozm. M
    • 5 łyżek mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 10 łyżek cukru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa przecierowa:
    • 550 ml soku przecierowego o smaku truskawkowym
    • 2 budyniu śmietankowe
  • Masa śmietanowa:
    • 250 ml śmietany 30%
    • 4 łyżeczki cukru pudru
    • 200 g mrożonych truskawek
    • 80 g mrożonych wiśni
    • 2 łyżki cukru
    • 2 łyżeczki żelatyny
  • Dodatkowo:
    • sok z 1/2 cytryny
    • 1/3 szklanki wody
    • 300 ml śmietany 30%
    • 3 łyżeczki cukru pudru
    • opłatek na tort

Prosty tort urodzinowy dla ośmiolatki – jak zrobić?

  1. 1. Biszkopt:
    Blaszkę o wymiarach 35 cm*29 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać stopniowo cukier, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Do masy dodawać po jednym żółtku i za każdym razem delikatnie mieszać. Na sito przełożyć obie mąki oraz proszek do pieczenia, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę i wyrównać. Piec w 170 st około 12-15 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  2. 2. Następnie wykroić 3 krążki o średnicy 16 cm. Z tak przygotowane biszkopta wychodzą 2 całe krążki i jeden złożony z dwóch połówek.
  3. 3. Masa przecierowa:
    Z odmierzonego soku odlać pół szklanki. Resztę zagotować. Do pozostawionego dodać budynie i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Do zagotowanego soku dodać budyń i mieszać do zgęstnienia. Gotować jeszcze minutę,cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
    W międzyczasie na paterze ułożyć pierwszy cały krążek i nasączyć go płynem powstałym z soku cytrynowego i gorącej wody. Wylać budyń i zostawić do ostygnięcia. Po tym czasie ułożyć drugi cały krążek i też go nasączyć.
  4. 4. Masa śmietanowa:
    Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody. Ostawić na bok. Do rondla przełożyć oba rodzaje owoców. Postawić na ogień. Gdy owoce się rozmrożą, dodać cukier i dusić do miękkości. Gdy to nastąpi zdjąć z ognia i zmiksować na gładko. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać aż żelatyna się rozpuści. Zostawić do ostygnięcia. Z zimnego przecieru odjąć 3 łyżki i rozsmarować go na drugim krążku tortu, wstawić do lodówki na 15 minut.
  5. 5. W międzyczasie śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać przecier owocowy i delikatnie wymieszać. Wyłożyć śmietanę na drugi krążek i przykryć ostatnimi dwiema połówkami, które też nasączyć. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  6. 6. Dekoracja:
    Kolejnego dnia śmietanę ubić na sztywno z cukrem.
    Na wierzchu tortu nałożyć cienką warstwę śmietany. Nałożyć odpowiednio przycięty opłatek. Boki tortu również obsmarować śmietaną. Z reszty zrobić dekoracyjne rozetki. Wstawić tort na dwie godziny do lodówki. Smacznego!

Prosty tort urodzinowy dla ośmiolatki – dodatkowe informacje

Opłatek należy wyłożyć na tort dwie godziny przed podaniem tortu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Prosty tort śmietankowo - owocowy
Następny przepis: Proziaki z serem - czyli bułki z patelni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode