Prosta zapiekanka ziemniaczana

Prosta zapiekanka ziemniaczana

Zapraszam do zapoznania się z przepisem na prostą zapiekankę ziemniaczaną. Zaledwie kilka składników przeistacza zwykłe ziemniaki w prawdziwą ucztę dla kubków smakowych. Ta łatwa zapiekanka ziemniaczana jest idealnym, sycącym daniem na zimne dni. Jej przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, a efekt końcowy z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. To najprostsza zapiekanka ziemniaczana, którą przyrządza się w żaroodpornym naczyniu. Smak tego dania zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Uwierzcie, z pozoru prosta zapiekanka ziemniaczana, może stać się prawdziwą królową rodzinnych posiłków.

Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków
  • 300g dowolnego mięsa mielonego
  • 2 średnie pomidory
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • szklanka zimnej wody
  • warzywna przyprawa uniwersalna
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • śmietana kwaśna 18%
  • garść startego sera żółtego
  • szczypta roztartego w moździerzu kminu rzymskiego

Prosta zapiekanka ziemniaczana – jak zrobić?

  1. Ziemniaki kroimy w niezbyt grube plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy z nich pierwszą warstwę, a następną tworzymy z pokrojonej w krążki cebuli. Mięso rozdrabniamy rękoma i wrzucamy na patelnię razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Przesmażamy, doprawiając przyprawą warzywną, pieprzem i kuminem. W rondelku podgrzewamy dwie łyżki masła i podprażamy na nim mąkę. Następnie dodajemy zimną wodę i dokładnie mieszając czekamy, aż wszystko zgęstnieje. Biały sos mączny łączymy z mięsem mielonym, doprawiamy do smaku według uznania i dusimy jeszcze kilka minut. Na warstwę cebuli ułożonej w naczyniu żaroodpornym układamy warstwę mięsną. Następnie znowu plasterki ziemniaków i kolejna warstwa mięsa. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki układane na przemian z pomidorami pokrojonymi w grubsze plastry. Na koniec całość polewamy z wierzchu śmietaną i posypujemy tartym serem. Naczynie żaroodporne zamykamy i wstawiamy do piekarnika. Danie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut, do godziny. Smacznego. 🙂

Prosta zapiekanka ziemniaczana – dodatkowe informacje

Kumin nie jest najpopularniejszą przyprawą w naszym regionie, jednak osobiście naprawdę polecam go do wszelkich dań z mięsa mielonego.

Nadaje im charakterystyczny, lekko orientalny smak.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: prosta zapiekanka z ryżem i makaronem
Następny przepis: Prosta Zapiekanka z ziemniaków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode