Prosta zapiekanka ziemniaczana
Zapraszam do zapoznania się z przepisem na prostą zapiekankę ziemniaczaną. Zaledwie kilka składników przeistacza zwykłe ziemniaki w prawdziwą ucztę dla kubków smakowych. Ta łatwa zapiekanka ziemniaczana jest idealnym, sycącym daniem na zimne dni. Jej przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, a efekt końcowy z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. To najprostsza zapiekanka ziemniaczana, którą przyrządza się w żaroodpornym naczyniu. Smak tego dania zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Uwierzcie, z pozoru prosta zapiekanka ziemniaczana, może stać się prawdziwą królową rodzinnych posiłków.
admin
Składniki:
- 5 średnich ziemniaków
- 300g dowolnego mięsa mielonego
- 2 średnie pomidory
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- szklanka zimnej wody
- warzywna przyprawa uniwersalna
- świeżo mielony czarny pieprz
- śmietana kwaśna 18%
- garść startego sera żółtego
- szczypta roztartego w moździerzu kminu rzymskiego
Prosta zapiekanka ziemniaczana – jak zrobić?
- Ziemniaki kroimy w niezbyt grube plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy z nich pierwszą warstwę, a następną tworzymy z pokrojonej w krążki cebuli. Mięso rozdrabniamy rękoma i wrzucamy na patelnię razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Przesmażamy, doprawiając przyprawą warzywną, pieprzem i kuminem. W rondelku podgrzewamy dwie łyżki masła i podprażamy na nim mąkę. Następnie dodajemy zimną wodę i dokładnie mieszając czekamy, aż wszystko zgęstnieje. Biały sos mączny łączymy z mięsem mielonym, doprawiamy do smaku według uznania i dusimy jeszcze kilka minut. Na warstwę cebuli ułożonej w naczyniu żaroodpornym układamy warstwę mięsną. Następnie znowu plasterki ziemniaków i kolejna warstwa mięsa. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki układane na przemian z pomidorami pokrojonymi w grubsze plastry. Na koniec całość polewamy z wierzchu śmietaną i posypujemy tartym serem. Naczynie żaroodporne zamykamy i wstawiamy do piekarnika. Danie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut, do godziny. Smacznego. 🙂
Prosta zapiekanka ziemniaczana – dodatkowe informacje
Kumin nie jest najpopularniejszą przyprawą w naszym regionie, jednak osobiście naprawdę polecam go do wszelkich dań z mięsa mielonego.
Nadaje im charakterystyczny, lekko orientalny smak.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: prosta zapiekanka z ryżem i makaronem
Następny przepis: Prosta Zapiekanka z ziemniaków