Prosta buraczkowa zabielana z ziemniakami
Zupa buraczkowa zabielana z ziemniakami to doskonały, prosty przepis na tradycyjną, polską zupę. Jej pikantny, słodki smak buraka idealnie komponuje się z lekko ziemistym aromatem ziemniaków i kremową konsystencją zbielonego wywaru. To danie to prawdziwy komfort dla podniebienia, zwłaszcza w chłodniejsze, zimowe dni, kiedy potrzebujemy się rozgrzać od środka. Wielkim atutem tej zupy jest prostota jej przygotowania – nie trzeba być wybitnym kucharzem, aby przyrządzić pyszną buraczkową. Nietuzinkowy smak i aromat tej klasycznej polskiej zupy sprawią, że wrócisz do tego przepisu wielokrotnie.
admin
Składniki:
- 700 gramów czerwonych buraczków
- 2 jabłka – u mnie Alwa
- 1,5 litra bulionu drobiowego
- 2 listki laurowe
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1 cytryny
- 1/2 szklanki śmietany ukwaszonej – 15%
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- majeranek
- 2 szczypty pyłu grzybowego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- Dodatkowo:
- 500 gramów ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
- zielenina
Prosta buraczkowa zabielana z ziemniakami – jak zrobić?
- Buraki i jabłka obieram , trę na tarce o dużych oczkach , zalewam bulionem , dodaję listki laurowe , ziele angielskie , zalewam bulionem , gotuję na małym płomieniu około 30 minut , odstawiam na 30 minut.
- Po tym czasie bulion z burakami i jabłkami odcedzam na cedzaku . Do bulionu dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek , sok z cytryny , cukier , pył z grzybów , majeranek , doprawiam solą i pieprzem doprowadzam do zagotowania , zaprawiam mąką zmieszaną ze śmietaną .
- Zupę podaję z ziemniakami z wody , osypaną zieleniną 🙂
Prosta buraczkowa zabielana ziemniakami – dodatkowe informacje
Pył z grzybów możemy zrobić mieląc ususzone grzyby w młynku do kawy, ja w nim kawy nie mielę 🙂 Ja zupę posypałam posiekaną natka pietruszki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Prosta babka jogurtowa
Następny przepis: Prosta kartoflanka z fasolką , zacierką i okrasą