Prosta buraczkowa zabielana z ziemniakami

Prosta buraczkowa zabielana z ziemniakami

Zupa buraczkowa zabielana z ziemniakami to doskonały, prosty przepis na tradycyjną, polską zupę. Jej pikantny, słodki smak buraka idealnie komponuje się z lekko ziemistym aromatem ziemniaków i kremową konsystencją zbielonego wywaru. To danie to prawdziwy komfort dla podniebienia, zwłaszcza w chłodniejsze, zimowe dni, kiedy potrzebujemy się rozgrzać od środka. Wielkim atutem tej zupy jest prostota jej przygotowania – nie trzeba być wybitnym kucharzem, aby przyrządzić pyszną buraczkową. Nietuzinkowy smak i aromat tej klasycznej polskiej zupy sprawią, że wrócisz do tego przepisu wielokrotnie.

Składniki:

  • 700 gramów czerwonych buraczków
  • 2 jabłka – u mnie Alwa
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 2 listki laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki śmietany ukwaszonej – 15%
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • majeranek
  • 2 szczypty pyłu grzybowego
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • Dodatkowo:
  • 500 gramów ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • zielenina

Prosta buraczkowa zabielana z ziemniakami – jak zrobić?

  1. Buraki i jabłka obieram , trę na tarce o dużych oczkach , zalewam bulionem , dodaję listki laurowe , ziele angielskie , zalewam bulionem , gotuję na małym płomieniu około 30 minut , odstawiam na 30 minut.
  2. Po tym czasie bulion z burakami i jabłkami odcedzam na cedzaku . Do bulionu dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek , sok z cytryny , cukier , pył z grzybów , majeranek , doprawiam solą i pieprzem doprowadzam do zagotowania , zaprawiam mąką zmieszaną ze śmietaną .
  3. Zupę podaję z ziemniakami z wody , osypaną zieleniną 🙂

Prosta buraczkowa zabielana ziemniakami – dodatkowe informacje

Pył z grzybów możemy zrobić mieląc ususzone grzyby w młynku do kawy, ja w nim kawy nie mielę 🙂 Ja zupę posypałam posiekaną natka pietruszki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Prosta babka jogurtowa
Następny przepis: Prosta kartoflanka z fasolką , zacierką i okrasą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode