Prosta babka jogurtowa
Zapraszam do wypróbowania przepisu na prostą babkę jogurtową. To idealna propozycja dla osób, które cenią nie tylko smak, ale także łatwość i szybkość przygotowania ciast. W tym wypieku połączenie tradycyjnej babki z delikatnym smakiem jogurtu tworzy niepowtarzalną kompozycję. Bez wątpienia, te kuszące walory sprawią, że babka stanie się częstym gościem na naszych stołach. Ta wyjątkowa babka o puszystym wnętrzu i aromatycznym zapachu, skradnie serca nie tylko miłośników domowych wypieków, ale również osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem. Tak więc, jeżeli szukasz prostego i szybkiego przepisu, ta babka jogurtowa jest właśnie dla Ciebie!
admin
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka masła
Prosta babka jogurtowa – jak zrobić?
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wbijamy jajka, wlewamy olej i jogurt grecki. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Blaszkę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto. Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach. Upieczoną babkę ozdabiamy kolorową posypką, możemy posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą. Smacznego 😉
Sposób przygotowania:
Prosta babka jogurtowa – dodatkowe informacje
Ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Prosta i lekka sałatka z kurczakiem
Następny przepis: Prosta buraczkowa zabielana z ziemniakami