prosta babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową

prosta babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową

Zanurzcie się w nostalgiczne, dzieciństwa smaki z naszą propozycją prostej babki drożdżowej z rodzynkami i skórką pomarańczową. To ciasto pełne jest słodkich, owocowych akcentów, które perfekcyjnie komponują się z delikatną, miękką strukturą babki. Skóra pomarańczowa dodaje ciastu niepowtarzalny aromat, którego nie da się opisać słowami. Prosta babka drożdżowa z rodzynkami to propozycja idealna na uczczenie wielkanocnych świąt, ale równie dobrze smakuje podczas codziennego popołudniowego relaksu przy filiżance gorącej kawy. To przepis, który zawsze wychodzi – niezależnie od Twoich umiejętności cukierniczych. Przygotuj się na prawdziwy świąteczny rarytas!

Składniki:

  • 10 dag świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 4 jajka
  • cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
  • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • dodatkowo:
  • skórka kandyzowana z pomarańczy
  • rodzynki

Prosta babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową – jak zrobić?

  1. Do dużej miski wrzucić wszystkie składniki, (bez mąki) drożdże można wcześniej rozpuścić w mleku całość lekko wymieszać trzepaczką by składniki się połączyły. Następnie wierzch posypujemy przesiana mąką (NIE MIESZAMY) tak by cala powierzchnia ciasta zakryła mąka – wygładzić łyżką nierówności ale, nie łączyć z płynnymi składnikami. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłym miejscu.
  2. Po tym czasie wymieszać całość łyżką dodać pokrojoną skórkę i rodzynki, przełożyć do foremek pozostawić pod przykryciem na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C i piec ok. 35-40 minut. Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku a po ok. 5 minutach uchylić drzwiczki piekarnika i tak zostawić do wystygnięcia. Gdy ciasto będzie już lekko przestudzone, wyjąć, polać lukrem lub polewą.

prosta babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową – dodatkowe informacje

Do babki zamiast skórki pomarańczowej możemy dodać dowolny aromat, będzie smakowała równie doskonale.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PROFITEROLE
Następny przepis: Prosta i lekka sałatka z kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode