Prawie meksykańska enchilada

Prawie meksykańska enchilada

Dzisiaj mamy dla Was wyjątkowe kulinarne doświadczenie. Przeniesiemy się myślami prosto do słonecznej Meksyki i spróbujemy czegoś wyjątkowego – Prawie Meksykańskiej Enchilady. Tę aromatyczną potrawę cechuje bogactwo kolorów i smaków. Składniki, które będą potrzebne, łatwo znaleźć w każdym sklepie, a ich połączenie zapewni nam niezapomniane, pikantne doznania. Przygotowanie Prawie Meksykańskiej Enchilady jest niezwykle proste, a efekt końcowy zachwyci każdego miłośnika egzotycznej kuchni. Dzięki temu przepisowi odkryjemy tajniki meksykańskiego smaku. Prawie Meksykańska Enchilada to przepis, który zasługuje na specjalne miejsce w naszym kulinarnym repertuarze.

Składniki:

  • – pierś z kurczaka (podwójna)
  • – opakowanie tortilli (minimum 5 szt.)
  • – 1 czerwona papryka
  • – 4 łodygi selera naciowego
  • – 1 cebula
  • – 1 puszka kukurydzy (kto lubi to – puszka czerwonej fasoli)
  • – 25 dkg sera żółtego
  • – papryczka chilli
  • – puszka krojonych pomidorów w zalewie
  • – przyprawy wg uznania – u mnie: papryka ostra, papryka słodka, pieprz, szczypta kolendry mielonej, szczypta cynamonu, czosnek granulowany i trochę niedźwiedziego, sporo przyprawy do gyrosa, dosolić vegetą.

Prawie meksykańska enchilada – jak zrobić?

  1. Pierś kurczaka kroimy w plastry, następnie w paski, dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i na 15 min do lodówki. Paprykę, selera, cebulę, papryczkę chili (bez nasion) drobno kroimy w kostkę. Pierś kurczaka wrzucamy na olej w gorącej patelni, smażymy. Dodajemy pokrojone warzywa, podlewamy 1/3 szkl. wody, dodajemy kukurydzę i smażymy na wolnym ogniu, mieszając aż warzywa lekko zmiękną. Farsz gotowy.
  2. Ser żółty tarkujemy, pomidory w puszce doprawiamy cukrem, vegetą i pieprzem (ma być smaczne).
  3. Na tortillach wykładamy farsz, zwijamy i układamy np. w naczyniu żaroodpornym.
  4. Na tortillach wykładamy farsz, zwijamy i układamy np. w naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem z krojonych pomidorów, posypujemy serem tartym i wstawiamy do piekarnika na 30 min. w temp. 200 °C.

Prawie meksykańska enchilada – dodatkowe informacje

Dobrze smakuje podane z surówką z pomidora.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Prawie jak z McDonald's
Następny przepis: Prawdziwy razowiec

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode