Prawdziwy razowiec
Składniki:
- 200g mąki żytniej razowej typ 2000
- 300g mąki żytniej pszennej typ 2000
- ok 8 łyżek zakwasu
- ok 400 ml przegotowanej letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- ok. 1/4 szklanki siemienia lnianego
- ok 1/4 szklanki łuskanego słonecznika
- 1 łyżka oleju lub oliwy
Prawdziwy razowiec – jak zrobić?
-
1.
Wsypać do miski dwa rodzaje mąki, dodać zakwas. Zamieszać łyżką. Dalej mieszając dodawać po trochu wodę. Ciasto powinno mieć konsystencję dość luźną, ale nie wodnista. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Po tym czasie dodać sól, ziarna i olej. Wymieszać dokładnie łyżką. Wyłożyć do wysmarowanej olejem keksówki (można wyłożyć papierem do pieczenia wtedy na pewno nie przylepi się do dna blaszki). Przykryć ściereczką i odstawić na co najmniej 5 godzin do wyrośnięcia. Po tym czasie nagrzać piekarnik do 200°C. Wstawić wyrośnięty chlebek. Piec 55 min. Upieczony chlebek po opukaniu go wydaje głuchy odgłos. Jeszcze gorący chlebek wyjąć z blaszki i zostawić na kratce do wystygnięcia.
-
2.
Zakwas (robimy w słoiku takim jak na ogórki – 900 ml)
I dzień – do słoika wsypać 1/2 szklanki mąki żytniej razowej i wymieszać z taką ilością przegotowanej letniej wody, aby uzyskać konsystencję bardzo gęstej śmietany. Przykryć gazą i założyć gumkę (nie można zakręcać słoika bo zakwas musi oddychać). Stawiamy w ciepłym miejscu.
II dzień (24h) – wysypać znów 1/2 szklanki mąki i wody, wymieszać, przykryć, odstawić.
III, IV i V dnia czynność powtarzamy.
Po V dniu mamy gotowy zakwas.
Porady – dodatkowe informacje: Prawdziwy razowiec
Ja zawsze zostawiam na dnie słoika trochę zakwasu i codziennie dodaję po ok 3 łyżki mąki i trochę wody mieszam, przykrywam i tak ok 4-5 dni by znów mieć zakwas do następnego chleba. Czym zakwas starszy, tym lepiej rośnie chlebek i jest smaczniejszy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Prawie meksykańska enchilada
Następny przepis: Prażoki (Dziady)