Prawdziwki marynowane z papryczką chili w zalewie

Prawdziwki marynowane z papryczką chili w zalewie

Zbliżają się chłodniejsze dni, które zachęcają nas do wracania do domowego komfortu i pysznego jedzenia. Jednym z ulubionych przysmaków jesiennych wieczorów są grzyby. Właśnie dlatego mamy dla Was przepis na prawdziwki marynowane z papryczką chili w zalewie. Ostra paprzyka chili doda grzybom charakteru, a tradycyjna zalewa zachowa ich świeży smak. To doskonała propozycja dla miłośników polskiego lasu i pikantnych przekąsek. Prawdziwki marynowane z chili, to znakomity dodatek do kanapek, sałatek, a także doskonały pomysł na prezent dla najbliższych. Spróbujcie tego przepisu, aby cieszyć się smakiem jesiennych grzybów przez cały rok!

Składniki:

  • 3 kilogramy prawdziwków
  • Na każdy słoiczek:
  • plaster cebuli
  • 1/2 papryczki chili czerwonej
  • łyżeczka gorczycy
  • 2 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe
  • Zalewa:
  • 4 szklanki wody
  • szklanka octu 10%
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 2 łyżki soli

Prawdziwki marynowane z papryczką chili w zalewie – jak zrobić?

  1. Grzyby obieramy, przepłukujemy w zimnej wodzie, zalewamy wodą posypujemy łyżką soli i obgotowujemy 10 minut. Obgotowane grzyby przelewamy na durszlak i opłukujemy zimną wodą.
  2. Do czystych i suchych słoiczków nakładamy po plasterku cebuli, pokrojoną papryczkę chili, gorczycę, listki laurowe, ziele angielskie. Nakładamy grzybki.
  3. Wodę, ocet, cukier oraz sól doprowadzamy do zagotowania, gorącą zalewą napełniamy słoiki i szczelnie zakręcamy. Do garnka nalać wody i do gorącej włożyć słoiki z gorącą zalewą. Pasteryzować 15 minut od momentu zagotowania.

Prawdziwki marynowane z papryczką chili w zalewie – dodatkowe informacje

Z tej porcji grzybków otrzymałam 7 słoiczków o pojemności 330 ml.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Prawdziwki na masełku
Następny przepis: Prawie meksykańska enchilada

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode