Prawdziwki marynowane z papryczką chili w zalewie
Zbliżają się chłodniejsze dni, które zachęcają nas do wracania do domowego komfortu i pysznego jedzenia. Jednym z ulubionych przysmaków jesiennych wieczorów są grzyby. Właśnie dlatego mamy dla Was przepis na prawdziwki marynowane z papryczką chili w zalewie. Ostra paprzyka chili doda grzybom charakteru, a tradycyjna zalewa zachowa ich świeży smak. To doskonała propozycja dla miłośników polskiego lasu i pikantnych przekąsek. Prawdziwki marynowane z chili, to znakomity dodatek do kanapek, sałatek, a także doskonały pomysł na prezent dla najbliższych. Spróbujcie tego przepisu, aby cieszyć się smakiem jesiennych grzybów przez cały rok!
admin
Składniki:
- 3 kilogramy prawdziwków
- Na każdy słoiczek:
- plaster cebuli
- 1/2 papryczki chili czerwonej
- łyżeczka gorczycy
- 2 ziela angielskie
- 2 listki laurowe
- Zalewa:
- 4 szklanki wody
- szklanka octu 10%
- 4 łyżki cukru kryształu
- 2 łyżki soli
Prawdziwki marynowane z papryczką chili w zalewie – jak zrobić?
- Grzyby obieramy, przepłukujemy w zimnej wodzie, zalewamy wodą posypujemy łyżką soli i obgotowujemy 10 minut. Obgotowane grzyby przelewamy na durszlak i opłukujemy zimną wodą.
- Do czystych i suchych słoiczków nakładamy po plasterku cebuli, pokrojoną papryczkę chili, gorczycę, listki laurowe, ziele angielskie. Nakładamy grzybki.
- Wodę, ocet, cukier oraz sól doprowadzamy do zagotowania, gorącą zalewą napełniamy słoiki i szczelnie zakręcamy. Do garnka nalać wody i do gorącej włożyć słoiki z gorącą zalewą. Pasteryzować 15 minut od momentu zagotowania.
Prawdziwki marynowane z papryczką chili w zalewie – dodatkowe informacje
Z tej porcji grzybków otrzymałam 7 słoiczków o pojemności 330 ml.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Prawdziwki na masełku
Następny przepis: Prawie meksykańska enchilada