Prawdziwki marynowane z czosnkiem
Z przyjemnością prezentujemy przepis na prawdziwki marynowane z czosnkiem, idealne dla miłośników leśnych smaków i niebanalnych dodatków do potraw. Te wyjątkowe, delikatne w smaku grzyby, dzięki prostej metodzie marynowania, zyskują intensywny aromat i pełnię walorów smakowych. Czosnek dodaje im ostrości i niepowtarzalnej nucie, idealnie komponując się z łagodnością grzybów. Prawdziwki marynowane z czosnkiem to doskonały pomysł na przekąskę, którą możemy podawać jako dodatek do mięs czy sałatek. Ta wyjątkowa kulinarna propozycja zadowoli nie tylko miłośników grzybów, ale i tych, którzy poszukują przysmaków o wyrazistym smaku. Możemy już teraz zapewnić, że ta kuchenna kompozycja skradnie wasze podniebienia!
admin
Składniki:
- małe prawdziwki
- Na każdy słoik:
- 3 ząbki czosnku polskiego
- łyżeczka gorczycy białej
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- Zalewa:
- 8 szklanek wody
- 2 szklanki octu
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki soli + łyżka do gotowania
Prawdziwki marynowane z czosnkiem – jak zrobić?
- Grzyby obrać, opłukać, poprzekrawać na pół w celu sprawdzenia czy nie są robaczywe.
- Wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą, solimy łyżką soli, gotujemy 15 minut od zagotowania, często mieszając aby nie przywarły do dna i nie wykipiały podczas gotowania, odcedzamy i płuczemy pod zimną wodą.
- Składniki na zalewę zagotowujemy, do czystych słoiczków wkładamy przyprawy wraz z pokrojonymi ząbkami czosnku, wkładamy grzybki i zalewamy gorącą zalewą.
- Pasteryzujemy 10 minut od zagotowania wody.
Słowa kluczowe: grzyby marynowane z czosnkiem
Prawdziwki marynowane z czosnkiem – dodatkowe informacje
Do słoiczków o pojemności 330 ml wkładamy po 3 ząbki a do mniejszych po 2. Uwaga! Grzybków trzeba pilnować podczas gotowania, bo mocno się pienią i kipią.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Prawdziwe lody wielosmakowe
Następny przepis: Prawdziwki na masełku