Powidła z gruszki

Powidła z gruszki

Powidła z gruszek to niezwykle smaczny dodatek do wielu potraw, który stanowi doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru gruszek, które zatracały swoją soczystość wraz z końcem sezonu. Te domowe powidła to skarb pełen słodkości, doskonały do pieczywa, śniadań i deserów. Są doskonałe, zdrowe i przepyszne. Wystarczy kilka składników, aby z łatwością przygotować ten wspaniały domowy przysmak. Nabierają one wyjątkowego, intensywnego smaku dzięki długiemu gotowaniu. Tradycyjna przepisura na powidła z gruszek zadowoli każdego, kto ceni sobie domowe przetwory. Najlepsze są z soczystych, dojrzałych gruszek, które są naturalnie słodkie.

Składniki:

  • 1 porcja:
  • 1 kilogram gruszek
  • 2 jabłka
  • 225 gram cukru
  • 20 mililitrów soku z cytryny
  • 5 gramów mielonego cynamonu

Powidła z gruszek – jak zrobić?

  1. Dojrzałe gruszki i jabłka przekrój, wyjmij środek i opcjonalnie możesz obrać ze skóry. Pokrój w grubą kostkę i wrzuć do garnka.
  2. Dolej 100-125 ml wody i gotuj na małym ogniu do miękkości.
  3. Przetrzyj przez sito, do gotowego puree z gruszek i jabłek dodaj sok z cytryny i cukier.
  4. Dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu do zgęstnienia.
  5. Dodaj cynamon.
  6. Gotowe i gorące powidło rozlej w suche słoiki i zakręć.

Porady – Dodatkowe informacje

Pilnuj, aby nie przypaliło się, ponieważ może to zepsuć smak powidła z gruszek. Udało mi się uzyskać dwa nieduże słoiczki aromatycznego powidła z gruszek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Powidła śliwkowo - jabłkowe
Następny przepis: Powidło wiśniowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode