Powidła z gruszki
Powidła z gruszek to niezwykle smaczny dodatek do wielu potraw, który stanowi doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru gruszek, które zatracały swoją soczystość wraz z końcem sezonu. Te domowe powidła to skarb pełen słodkości, doskonały do pieczywa, śniadań i deserów. Są doskonałe, zdrowe i przepyszne. Wystarczy kilka składników, aby z łatwością przygotować ten wspaniały domowy przysmak. Nabierają one wyjątkowego, intensywnego smaku dzięki długiemu gotowaniu. Tradycyjna przepisura na powidła z gruszek zadowoli każdego, kto ceni sobie domowe przetwory. Najlepsze są z soczystych, dojrzałych gruszek, które są naturalnie słodkie.
admin
Składniki:
- 1 porcja:
- 1 kilogram gruszek
- 2 jabłka
- 225 gram cukru
- 20 mililitrów soku z cytryny
- 5 gramów mielonego cynamonu
Powidła z gruszek – jak zrobić?
- Dojrzałe gruszki i jabłka przekrój, wyjmij środek i opcjonalnie możesz obrać ze skóry. Pokrój w grubą kostkę i wrzuć do garnka.
- Dolej 100-125 ml wody i gotuj na małym ogniu do miękkości.
- Przetrzyj przez sito, do gotowego puree z gruszek i jabłek dodaj sok z cytryny i cukier.
- Dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu do zgęstnienia.
- Dodaj cynamon.
- Gotowe i gorące powidło rozlej w suche słoiki i zakręć.
Porady – Dodatkowe informacje
Pilnuj, aby nie przypaliło się, ponieważ może to zepsuć smak powidła z gruszek. Udało mi się uzyskać dwa nieduże słoiczki aromatycznego powidła z gruszek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Powidła śliwkowo - jabłkowe
Następny przepis: Powidło wiśniowe