Powidła śliwkowo – jabłkowe
Chociaż powidła są zazwyczaj kojarzone z jesiennymi sezonami, nasz smaczny przepis na powidła śliwkowo-jabłkowe z pewnością zachwyci Cię i zachęci do kulinarnych eksperymentów o każdej porze roku. Ta ekscytująca kompozycja smaków powstała z połączenia soczystych, dojrzałych śliwek i kwasowo-słodkich jabłek, które razem tworzą idealnie zrównoważoną mieszankę. Zarówno fanom powideł śliwkowych jak i tych jabłkowych, nasze powidło śliwkowo-jabłkowe dostarczy niezapomnianych doznań smakowych. Dodatkowo, to niesamowicie wszechstronne dodatki do różnych potraw, które podkreślą smak każdego Twojego ciasta czy naleśników.
admin
Składniki:
- 1,5 kg śliwek węgierek
- 1 kg jabłek
- 200 g cukru trzcinowego
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonych goździków
Powidła śliwkowo – jabłkowe – jak zrobić?
- Owoce myjemy. Śliwki odpestkowujemy. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na nieduże kawałki (np.na 8 cząstek, a następnie w plasterki).
- W dużej brytfannie lub blaszce o wysokich brzegach układamy jabłka, na nich śliwki i posypujemy cukrem, lekko mieszamy.
- Brytfannę z owocami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190 stopni (grzanie góra-dół) i pieczemy ok. 2 godzin bez przykrycia. Od czasu do czasu mieszamy.
- Kiedy powidła zgęstnieją do pożądanej konsystencji, dodajemy przyprawy, mieszamy i podgrzewamy jeszcze 15 minut.
- Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i przykrywamy kocem. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Porady – Powidła śliwkowo – jabłkowe – dodatkowe informacje
Sposób „gotowania” powideł w piekarniku wypróbowałam wcześniej, przygotowując powidła śliwkowe z jabłkami wg przepisu 2milutkiej. Polecam ten sposób, jest łatwy, wygodny i powidła się nie przypalają (o ile o nich nie zapomnimy).
Z podanej ilości składników otrzymałam 4 słoiczki o pojemności 300 ml i jeszcze miseczkę powideł do zjedzenia od razu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Powidła śliwkowe z piekarnika
Następny przepis: Powidła z gruszki