Powidła śliwkowe z czekoladą
Czekolada i śliwki to nie tylko smaczne, ale i znakomicie komplementujące się smaki. Powidła śliwkowe z czekoladą to przysmak, który łączy te dwa składniki, tworząc unikalny deser do wykorzystania w rozmaitych przepisach. Jako odpowiednik tradycyjnej konfitury śliwkowej, ten przysmak doda iście królewskiego smaku zarówno codziennym śniadaniom, jak i wykwintnym deserom. To również doskonały pomysł na wykorzystanie sezonowych, dojrzałych śliwek. Czy jest coś lepszego niż domowy słoiczek powideł z dodatkiem czekolady, który będzie cieszył podniebienie przez cały nadchodzący rok?
admin
Składniki:
- 2,5 kg śliwek węgierek
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 g gorzkiego kakao
- 30 dag cukru
Powidła śliwkowe z czekoladą – jak zrobić?
- Śliwki umyć, wypestkować. Przełożyć do szerokiego garnka, podlać ½ szklanki gorącej wody. Zagotować pod przykryciem.
- Następnie garnek odkryć i gotować owoce na małym ogniu, często mieszając przez około 2 godziny, aż masa zgęstnieje.
- Dodać cukier, gotować jeszcze przez około 10 minut. Na koniec dodać przesiane kakao oraz kawałki gorzkiej czekolady. Całość gotować do rozpuszczenia składników.
- Gorący dżem nakładać do czystych słoików, zakręcić wyparzonymi nakrętkami, odwrócić do góry dnem na około 20 minut.
Powidła śliwkowe z czekoladą – dodatkowe informacje
Proporcje na około 9 słoiczków po koncentracie pomidorowym …
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Powidła śliwkowe (bez mieszania)
Następny przepis: Powidła śliwkowe z piekarnika