Powidła śliwkowe z czekoladą

Powidła śliwkowe z czekoladą

Czekolada i śliwki to nie tylko smaczne, ale i znakomicie komplementujące się smaki. Powidła śliwkowe z czekoladą to przysmak, który łączy te dwa składniki, tworząc unikalny deser do wykorzystania w rozmaitych przepisach. Jako odpowiednik tradycyjnej konfitury śliwkowej, ten przysmak doda iście królewskiego smaku zarówno codziennym śniadaniom, jak i wykwintnym deserom. To również doskonały pomysł na wykorzystanie sezonowych, dojrzałych śliwek. Czy jest coś lepszego niż domowy słoiczek powideł z dodatkiem czekolady, który będzie cieszył podniebienie przez cały nadchodzący rok?

Składniki:

  • 2,5 kg śliwek węgierek
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 g gorzkiego kakao
  • 30 dag cukru

Powidła śliwkowe z czekoladą – jak zrobić?

  1. Śliwki umyć, wypestkować. Przełożyć do szerokiego garnka, podlać ½ szklanki gorącej wody. Zagotować pod przykryciem.
  2. Następnie garnek odkryć i gotować owoce na małym ogniu, często mieszając przez około 2 godziny, aż masa zgęstnieje.
  3. Dodać cukier, gotować jeszcze przez około 10 minut. Na koniec dodać przesiane kakao oraz kawałki gorzkiej czekolady. Całość gotować do rozpuszczenia składników.
  4. Gorący dżem nakładać do czystych słoików, zakręcić wyparzonymi nakrętkami, odwrócić do góry dnem na około 20 minut.

Powidła śliwkowe z czekoladą – dodatkowe informacje

Proporcje na około 9 słoiczków po koncentracie pomidorowym …


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Powidła śliwkowe (bez mieszania)
Następny przepis: Powidła śliwkowe z piekarnika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode