Potage Parmentier
Potage Parmentier to tradycyjna francuska zupa na bazie ziemniaków i porów. Prosta, ale niesamowicie bogata w smaku, jest hołdem dla Antoine’a Parmentiera, który pomógł wprowadzić ziemniaki do diety francuskiej. Ten sosnowocidłowy rosołek jest równocześnie kremowy i aksamitny, podkreślony subtelną słodkością porów. Choć składniki są podstawowe, ich połączenie tworzy niezwykle zadowalający wynik. Potage Parmentier to doskonały przepis na chłodne dni, kiedy potrzebujesz czegoś pożywnego, ale jednocześnie lekkiego i delikatnego. Ciepła, przytulna i pełna domowego komfortu, ta zupa z pewnością podbije serca miłośników kuchni francuskiej. Spróbuj tego tradycyjnego przysmaku, a przekonasz się, jak smakuje prawdziwa Francja.
admin
Składniki:
- ok 6 porcji:
- 500g ziemniaków
- 2 duże pory
- 200g śmietany kremówki
- 1l bulionu z kurczaka lub warzywnego
- sól morska
- świeżo mielony czarny pieprz
Potage parmentier – jak zrobić?
- Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę. Pory dokładnie płuczemy, kroimy w 1cm plastry. Warzywa wkładamy do średniego garnka, zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 30min (aż ziemniaki staną się miękkie).
- Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem. Dodajemy kremówkę, mieszamy i podgrzewamy.
Potage Parmentier – dodatkowe informacje
Zupę podawać posypaną siekanymi ziołami: estragonem lub trybulą, usmażonymi plasterkami boczku lub grzankami.