Portugalskie babeczki z budyniem

Portugalskie babeczki z budyniem

Zanurz się w smaki Portugalii z naszym przepisem na portugalskie babeczki z budyniem! Te słodkie, jednokęsowe ciasteczka to prawdziwy rarytas, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Budyń, który jest jednym z głównych składników tych babeczek, dodaje im niepowtarzalnej kremowej konsystencji, podczas gdy ciasto stanowi idealne, lekko chrupiące otoczenie. Te babeczki są idealne na deser po obiedzie, podwieczorek czy na specjalne okazje. Przygotuj się na niezapomniane doznania kulinarne z tym portugalskim przysmakiem!

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
  • 1/2 litra mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 2 duże jajka

Portugalskie babeczki z budyniem – jak zrobić?

  1. Zagotować mleko z masłem i szczyptą soli. Stopniowo dodawać mąkę i cukier cały czas mieszając (zmniejszyć ogień). Chwilę pogotować i następnie ostudzić. Roztrzepać jajka i dodać do zimnego budyniu. Dobrze wymieszać mikserem.
  2. Ciasto francuskie zwinąć w rulon i odcinać plastry grube na ok 2 cm. Rozwałkować aby powstały kółeczka, którymi wylepiamy wysmarowane foremki na babeczki.
  3. Foremki z ciastem napełniać kremem budyniowym.
  4. Piec ok 15 minut w 200 stopniach.

Portugalskie babeczki z budyniem – dodatkowe informacje

Wyszło mi 12 portugalskich babeczek z budyniem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Popękane ciasteczka orzechowe
Następny przepis: Pory zapiekane pod beszamelem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode