Popękane ciasteczka orzechowe

Popękane ciasteczka orzechowe

Zapraszamy do przygotowania pysznych popękanych ciasteczek orzechowych. Ten niezwykle smakowity przepis sprawi, że na twarzach Waszych bliskich pojawi się szeroki uśmiech. Te słodkie, chrupiące ciasteczka, pełne orzechowego aromatu, są doskonałe zarówno na szybki przekąski, jak i eleganckie przyjęcia. Wyjątkowy wygląd popękanych ciasteczek orzechowych z pewnością przyciągnie wzrok, a ich smak sprawi, że nikt nie będzie mógł od nich odejść. Są niezwykle proste do wykonania, a dzięki swojemu oryginalnemu wyglądowi dodadzą uroku każdemu deserowi.

Składniki:

  • 270 g mielonych orzechów (laskowe lub włoskie)
  • 50 g mąki
  • 65 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • cukier puder (do obtoczenia ciasteczek)

Popękane ciasteczka orzechowe – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Ugniatamy, aż utworzy się jednolita kula. Z ciasta formujemy równe kulki, wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w cukrze pudrze i układamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Ciasteczka pieczemy przez około 17 minut w 175ºC.

Popękane ciasteczka orzechowe – dodatkowe informacje

Kulę z ciasta, przed pieczeniem można włożyć do lodówki na około godzinę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pörkölt- gulasz węgierski
Następny przepis: Portugalskie babeczki z budyniem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode