POMIDORY PO PROWANSALSKU (pomidory faszerowane ziołami, czosnkiem i ośródką chleba)
Pomidory po prowansalsku to klasyczne danie z południa Francji. Ten przepis jest niezwykle prosty i słynie z intensywnych smaków, na które składają się najwyższej jakości świeże składniki. Użyte pomidory powinny być dojrzałe, soczyste i pełne smaku, by jak najlepiej zaprezentować esencję kuchni Prowansji. Kluczowymi składnikami są również świeże zioła i czosnek, które dodają bogatego aromatu. Tym, co wyróżnia te faszerowane pomidory na tle innych, jest zastosowanie ośrówki chleba, która pochłania cały wydobywający się z pomidorów aromat i smak. To danie to prawdziwa uczta dla kubków smakowych.
admin
Składniki:
- 4 pomidory
- ½ szklanki świeżej ośródki białego chleba
- 2 łyżki siekanek szalotki lub zielonej cebulki
- 2 ząbki startego czosnku
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Pomidory po prowansalsku (pomidory faszerowane ziołami, czosnkiem i ośródką chleba) – jak zrobić?
- Rozkroić pomidory na pół, wyjąć łyżeczką komory nasienne i usunąć nadmiar soku.
- Zmieszać ½ szklanki świeżej ośródki białego chleba, 2 łyżki siekanej szalotki lub zielonej cebulki, 2 ząbki startego czosnku, 1-2 łyżki oliwy z oliwek oraz sól i pieprz do smaku.
- Posypać połówki pomidorów niewielką ilością soli i napełnić je farszem.
- Skropić oliwą z oliwek i wstawić na górną półkę piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Zapiekać 15-20 minut, do czasu aż farsz lekko się przyrumieni, a pomidory zmiękną, ale zachowają kształt.
- ŚWIEŻE POMIDORY – PRZYGOTOWANIE.
Obrać pomidory – wrzucić je do dużego garnka z wrzącą wodą i odliczyć 10 sekund. Wyjąć z wody. Wyciąć nasady szypułek, a następnie, zaczynając od nacięcia, zdjąć skórkę. Przekroić na pół i usunąć łyżeczką komory nasienne, a także delikatnie wycisnąć nadmiar soku. Wybrać pozostałe nasionka. Tak przygotowane pomidory zazwyczaj rozdrabnia się na świeżą pulpę pomidorową.
POMIDORY PO PROWANSALSKU – dodatkowe informacje
W moim przepisie ośródka chlebowa zostawiłam nieco większą… ponieważ tak lubię najbardziej. Można ją potraktować drobniej, do konsystencji pasty. Według uznania 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pomidory nadziewane sałatką
Następny przepis: Pomidory smażone.