Pomidory nadziewane sałatką
Pomidory nadziewane sałatką to zapierający dech w piersiach przepis, który stanowi idealną propozycję na letni, orzeźwiający posiłek. Smakowite i soczyste pomidory pełne świeżej, kruchej sałatki przynoszą ulgę podczas upalnego dnia. Używanie dojrzałych, soczystych pomidorów jako naturalnych „misek” dla sałatki jest pomysłowe i urocze. To danie, choć proste do przygotowania, gwarantuje niezapomniane doznanie kulinarne. Ta przekąska nosi w sobie esencję lata – świeżość pomidorów i lekkość sałatki. Pomidory faszerowane sałatką to też doskonały dodatek do pikniku czy imprezy na świeżym powietrzu.
admin
Składniki:
- 4 pomidory
- 3 jajka
- 5 plasterków szynki konserwowej
- 5 plasterków sera żółtego (u mnie morski)
- 1/2 pęczka zielonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- majonez
- sól
- pieprz
Pomidory nadziewane sałatką – jak zrobić?
- Pomidory umyć, osuszyć, ściąć wierzchy, wydrążyć. Wydrążony miąższ pokroić, włożyć do miseczki.
- Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szynkę i ser pokroić w cienkie paski. Zieloną cebulkę opłukać, osuszyć, posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Wszystkie składniki wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem. Dodać majonez, wymieszać. Pomidory napełnić sałatką. Smacznego!
Pomidory nadziewane sałatką – dodatkowe informacje
Jeśli nie przepadamy za czosnkiem możemy go pominąć. Do sałatki można zamiast czosnku dodać łyżeczkę tartego chrzanu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pomidory koktajlowe w zalewie octowej
Następny przepis: POMIDORY PO PROWANSALSKU (pomidory faszerowane ziołami, czosnkiem i ośródką chleba)