Pomidory nadziewane sałatką

Pomidory nadziewane sałatką

Pomidory nadziewane sałatką to zapierający dech w piersiach przepis, który stanowi idealną propozycję na letni, orzeźwiający posiłek. Smakowite i soczyste pomidory pełne świeżej, kruchej sałatki przynoszą ulgę podczas upalnego dnia. Używanie dojrzałych, soczystych pomidorów jako naturalnych „misek” dla sałatki jest pomysłowe i urocze. To danie, choć proste do przygotowania, gwarantuje niezapomniane doznanie kulinarne. Ta przekąska nosi w sobie esencję lata – świeżość pomidorów i lekkość sałatki. Pomidory faszerowane sałatką to też doskonały dodatek do pikniku czy imprezy na świeżym powietrzu.

Składniki:

  • 4 pomidory
  • 3 jajka
  • 5 plasterków szynki konserwowej
  • 5 plasterków sera żółtego (u mnie morski)
  • 1/2 pęczka zielonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • majonez
  • sól
  • pieprz

Pomidory nadziewane sałatką – jak zrobić?

  1. Pomidory umyć, osuszyć, ściąć wierzchy, wydrążyć. Wydrążony miąższ pokroić, włożyć do miseczki.
  2. Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szynkę i ser pokroić w cienkie paski. Zieloną cebulkę opłukać, osuszyć, posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  3. Wszystkie składniki wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem. Dodać majonez, wymieszać. Pomidory napełnić sałatką. Smacznego!

Pomidory nadziewane sałatką – dodatkowe informacje

Jeśli nie przepadamy za czosnkiem możemy go pominąć. Do sałatki można zamiast czosnku dodać łyżeczkę tartego chrzanu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pomidory koktajlowe w zalewie octowej
Następny przepis: POMIDORY PO PROWANSALSKU (pomidory faszerowane ziołami, czosnkiem i ośródką chleba)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode