Pomidory do słoików, we własnym sosie
Chyba każdy z nas marzy o smaku soczystych, słodko-kwaszonych pomidorów w środku lodowej zimy. Dzięki temu prawdziwemu, domowemu przepisowi na pomidory do słoików, we własnym sosie, możemy cieszyć się smakiem lata przez cały rok. Starannie wyselekcjonowane, dojrzałe pomidory, zamknięte w słoikach razem z aromatycznym sosem, to przepis na zimową ucztę prosto z Twojej spiżarni. To świetna propozycja dla wszystkich miłośników domowych przetworów, którzy chcą cieszyć się smakami lata nawet wtedy, gdy za oknem panuje zima. Każdy słoik pełen jest smaku i aromatu najwyższej jakości pomidorów.
Piotr Zieliński
Składniki:
- dojrzałe, soczyste pomidory
- słoiki o pojemności 1 litra
- 1 łyżeczka soli na każdy słoik
Pomidory do słoików, we własnym sosie – jak zrobić?
- Pomidory kroimy na ćwiartki, ciasno układamy w słoiku do 3/4 wysokości, wsypujemy sól. Słoiki zakręcamy, ustawiamy w garnku z wodą, od zawrzenia wody gotujemy 40 minut. Pomidory puszczą własny sok, nie ma potrzeby nalewania do nich wody. Tak przygotowane pomidory przetrwają w piwnicy nawet kilka lat. Świetne do zup i sosów.
Pomidory do słoików, we własnym sosie – dodatkowe informacje
Nie musimy zdejmować skóry z pomidorów przed pasteryzacją. Po odtworzeniu słoika bez problemu zdejmujemy ją z gotowych pomidorów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pomidory faszerowane ryżem i pieczarkami
Następny przepis: Pomidory faszerowane wiosenną sałatką z tuńczykiem