Pomidorowa na soku
Jeśli myślisz o komfortowym, ciepłym obiedzie, który przypomina Ci smak domu, zupa pomidorowa zawsze jest dobrym wyborem. Wariant tego klasycznego dania, który prezentujemy, to Pomidorowa na soku. Sekret tej przepysznej zupy tkwi w jej głównym składniku- soku pomidorowym. Króluje on tutaj dodając intensywny, pełen aromat i smak. Jak to zwykle bywa z prostymi daniami, najważniejsze jest to, aby składniki były najwyższej jakości. Naturalny sok pomidorowy to kluczowy element tej zupy, warto więc zainwestować w ten niezbędny składnik. Ta zupa pomidorowa na soku pomidorowym to esencja prostoty i smaku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- -2 litry wody
- -0,5 kilograma żeberka
- -5 dużych pomidorów
- -pęczek włoszczyzny (kawałek selera, 4 marchewki, 2 pietruszki, natka pietruszki, kawałek pora)
- -1 cebula
- -2 szklanki soku pomidorowego
- -250 gramów koncentratu pomidorowego
- -250 gramów śmietany 18%
- -2 łyżki vegety
- -4 listki laurowe
- -garść majeranku
- -sól i pieprz
Pomidorowa na soku – jak zrobić?
- Żeberko gotujemy w wodzie z majerankiem i listkami laurowymi przez około 40 minut.
- Dodajemy seler, pokrojoną w kostkę marchewkę, startą na tarce pietruszkę i pokrojonego w talarki pora oraz cebulę w całości. Gotujemy do miękkości warzyw.
- Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i sok pomidorowy. Gotujemy kilka minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i vegetę.
- Dodajemy śmietanę, zagotowujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i podajemy.
Pomidorowa na soku pomidorowym – dodatkowe informacje
-Aby śmietana nie zważyła się w zupie, zanim ją dodamy, rozrabiamy ją w miseczce z kilkoma łyżkami zupy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pomidorki faszerowane białym serkiem i szczypiorkiem
Następny przepis: Pomidorowa na rosole z pieczoną papryką i czosnkiem