Pomidorowa na soku

Pomidorowa na soku

Jeśli myślisz o komfortowym, ciepłym obiedzie, który przypomina Ci smak domu, zupa pomidorowa zawsze jest dobrym wyborem. Wariant tego klasycznego dania, który prezentujemy, to Pomidorowa na soku. Sekret tej przepysznej zupy tkwi w jej głównym składniku- soku pomidorowym. Króluje on tutaj dodając intensywny, pełen aromat i smak. Jak to zwykle bywa z prostymi daniami, najważniejsze jest to, aby składniki były najwyższej jakości. Naturalny sok pomidorowy to kluczowy element tej zupy, warto więc zainwestować w ten niezbędny składnik. Ta zupa pomidorowa na soku pomidorowym to esencja prostoty i smaku.

Składniki:

  • -2 litry wody
  • -0,5 kilograma żeberka
  • -5 dużych pomidorów
  • -pęczek włoszczyzny (kawałek selera, 4 marchewki, 2 pietruszki, natka pietruszki, kawałek pora)
  • -1 cebula
  • -2 szklanki soku pomidorowego
  • -250 gramów koncentratu pomidorowego
  • -250 gramów śmietany 18%
  • -2 łyżki vegety
  • -4 listki laurowe
  • -garść majeranku
  • -sól i pieprz

Pomidorowa na soku – jak zrobić?

  1. Żeberko gotujemy w wodzie z majerankiem i listkami laurowymi przez około 40 minut.
  2. Dodajemy seler, pokrojoną w kostkę marchewkę, startą na tarce pietruszkę i pokrojonego w talarki pora oraz cebulę w całości. Gotujemy do miękkości warzyw.
  3. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i sok pomidorowy. Gotujemy kilka minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i vegetę.
  4. Dodajemy śmietanę, zagotowujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i podajemy.

Pomidorowa na soku pomidorowym – dodatkowe informacje

-Aby śmietana nie zważyła się w zupie, zanim ją dodamy, rozrabiamy ją w miseczce z kilkoma łyżkami zupy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pomidorki faszerowane białym serkiem i szczypiorkiem
Następny przepis: Pomidorowa na rosole z pieczoną papryką i czosnkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode