Pomidorowa na rosole z pieczoną papryką i czosnkiem
Zupa pomidorowa na rosole z pieczoną papryką i czosnkiem to przepis, który idealnie wpisuje się w zimowe wieczory, kiedy za oknem jest zimno, a dusza prosi o coś ciepłego i wyrazistego w smaku. To propozycja dla wszystkich fanów tradycyjnej polskiej kuchni, której barwę i charakter tworzy pomidor, a wyjątkowość i głębię smaku nadają pieczona papryka oraz czosnek. Ta zupa, obfitująca w wiele warzyw i rosołu, stanowi prawdziwy rarytas dla naszych kubków smakowych i ciepły ukojenie dla naszego organizmu. Działa niczym domowe lekarstwo na zimową chandrę. Jedno jest pewne – gdy raz spróbujesz tej zupy, na pewno będziesz do niej wracać.
Piotr Zieliński
Składniki:
- około 2-3 litry smacznego bulionu
około 1 kg dużych pomidorów
czerwona papryka
6 ząbków czosnku
olej rzepakowy do posmarowania papryki i czosnku
100 g koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki pszenna
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru
świeżo mielony czarny pieprz
sól do smaku
ulubiony makaron (u mnie krajanka)
bazylia do dekoracji
Pomidorowa na rosole z pieczoną papryką i czosnkiem – jak zrobić?
- Paprykę umyć, osuszyć, pozbawić gniazda nasiennego. Pokroić w dowolne kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obok położyć obrane ząbki czosnku. Delikatnie posmarować olejem rzepakowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 min.
- W garnku zagotować rosół. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki pomidory. Pomidory ze skórką. Dodać upieczoną paprykę i czosnek. Gotować na wolnym ogniu około 30 min.
- Zupę przecedzić, a pozostałe na sicie pomidory, paprykę, czosnek przetrzeć do zupy.
- Ponownie zupę doprowadzić do gotowania.
- W szklance mleka rozprowadzić łyżkę mąki pszennej i koncentrat pomidorowy.
- Wlać do zupy. Chwilę gotować, mieszać.
- Dodać cukier, pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku.
- Zupę podawać gorącą z ulubionym makaronem.
- Smacznego
Pomidorowa na rosole z pieczoną papryką i czosnkiem – dodatkowe informacje
Zupa najlepiej smakuje z domowym makaronem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa pomidorowa na rosole
Następny przepis: Pomidorowa z ziołami