Pomidorowa na rosole z pieczoną papryką i czosnkiem

Pomidorowa na rosole z pieczoną papryką i czosnkiem

Zupa pomidorowa na rosole z pieczoną papryką i czosnkiem to przepis, który idealnie wpisuje się w zimowe wieczory, kiedy za oknem jest zimno, a dusza prosi o coś ciepłego i wyrazistego w smaku. To propozycja dla wszystkich fanów tradycyjnej polskiej kuchni, której barwę i charakter tworzy pomidor, a wyjątkowość i głębię smaku nadają pieczona papryka oraz czosnek. Ta zupa, obfitująca w wiele warzyw i rosołu, stanowi prawdziwy rarytas dla naszych kubków smakowych i ciepły ukojenie dla naszego organizmu. Działa niczym domowe lekarstwo na zimową chandrę. Jedno jest pewne – gdy raz spróbujesz tej zupy, na pewno będziesz do niej wracać.

Składniki:

  • około 2-3 litry smacznego bulionu

    około 1 kg dużych pomidorów

    czerwona papryka

    6 ząbków czosnku

    olej rzepakowy do posmarowania papryki i czosnku

    100 g koncentratu pomidorowego

    1 łyżka mąki pszenna

    1 szklanka mleka

    1 łyżka cukru

    świeżo mielony czarny pieprz

    sól do smaku

    ulubiony makaron (u mnie krajanka)

    bazylia do dekoracji

Pomidorowa na rosole z pieczoną papryką i czosnkiem – jak zrobić?

  1. Paprykę umyć, osuszyć, pozbawić gniazda nasiennego. Pokroić w dowolne kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obok położyć obrane ząbki czosnku. Delikatnie posmarować olejem rzepakowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 min.
  2. W garnku zagotować rosół. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki pomidory. Pomidory ze skórką. Dodać upieczoną paprykę i czosnek. Gotować na wolnym ogniu około 30 min.
  3. Zupę przecedzić, a pozostałe na sicie pomidory, paprykę, czosnek przetrzeć do zupy.
  4. Ponownie zupę doprowadzić do gotowania.
  5. W szklance mleka rozprowadzić łyżkę mąki pszennej i koncentrat pomidorowy.
  6. Wlać do zupy. Chwilę gotować, mieszać.
  7. Dodać cukier, pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku.
  8. Zupę podawać gorącą z ulubionym makaronem.
  9. Smacznego

Pomidorowa na rosole z pieczoną papryką i czosnkiem – dodatkowe informacje

Zupa najlepiej smakuje z domowym makaronem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa pomidorowa na rosole
Następny przepis: Pomidorowa z ziołami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode