Pomarańczowy sernik na zimno na kruchych babeczkach

Pomarańczowy sernik na zimno na kruchych babeczkach

Podczas upalnych letnich dni, nic nie kości tak dobrze jak lekki, orzeźwiający deser. Pomarańczowy sernik na zimno na kruchych babeczkach to propozycja, która zdobędzie serca wszystkich smakoszy. To połączenie intensywnego smaku cytrusów z delikatnością sernika i kruchym ciastem to prawdziwa symfonia smaków. Babeczki Gellwe, z przepisu na które będziemy korzystać, są niezwykle proste w przygotowaniu, ale efektowne i przepyszne. To idealny wybór na rodzinną uroczystość, spotkanie ze znajomymi bądź po prostu chwilę relaksu przy dobrej kawie. Przygotuj się na naprawdę wyjątkowe doznanie kulinarne.

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 27 cm
  • Opakowanie duże sernika na zimno „Gellwe”
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2 szklanki mleka, zimnego
  • 2 serki waniliowe (ja użyłam Gucio z Włoszczowej)
  • 10 kruchych babeczek
  • 2 duże pomarańcze

Pomarańczowy sernik na zimno na kruchych babeczkach – jak zrobić?

  1. 1.

    Galaretki rozpuścić osobno w 2/3 gorącej wody podanej na opakowaniu. Odczekać do lekkiego stężenia. Boki i dno tortownicy lekko natłuścić, wysypać tartą bułką. Dno babeczek wyłożyć po pół łyżeczki serkiem waniliowym, zalać tężejącą galaretką, odstawić do zastygnięcia. Babeczki ustawić w tortownicy. Do zimnego mleka wsypać proszek sernika i miksować na dużych obrotach 2-3 minuty, następnie dodać serki i miksować dalej około 3 minut. Następnie dodać pozostałą galaretkę od babeczek i dokładnie zmiksować. Gotowy sernik przełożyć do tortownicy, wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Pomarańcze wyszorować pod bieżącą wodą, obrać ze skórki i pokroić ostrym nożem na plasterki, ułożyć na serniku i całość zalać drugą gęstniejącą galaretką. Odstawić na całą noc do lodówki.

Pomarańczowy sernik na zimno na kruchych babeczkach – dodatkowe informacje

Zamiast kruchych babeczek można użyć biszkoptów. Można też sernik przygotować z innymi owocami, wtedy należy dopasować kolor galaretki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pomarańczowe ciasto z olejem
Następny przepis: Pomazaniec Agnieszki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode