Pomarańczowy sernik na zimno na kruchych babeczkach
Składniki:
- Tortownica o średnicy 27 cm
- Opakowanie duże sernika na zimno „Gellwe”
- 2 galaretki pomarańczowe
- 2 szklanki mleka, zimnego
- 2 serki waniliowe (ja użyłam Gucio z Włoszczowej)
- 10 kruchych babeczek
- 2 duże pomarańcze
Pomarańczowy sernik na zimno na kruchych babeczkach – jak zrobić?
-
1.
Galaretki rozpuścić osobno w 2/3 gorącej wody podanej na opakowaniu. Odczekać do lekkiego stężenia. Boki i dno tortownicy lekko natłuścić, wysypać tartą bułką. Dno babeczek wyłożyć po pół łyżeczki serkiem waniliowym, zalać tężejącą galaretką, odstawić do zastygnięcia. Babeczki ustawić w tortownicy. Do zimnego mleka wsypać proszek sernika i miksować na dużych obrotach 2-3 minuty, następnie dodać serki i miksować dalej około 3 minut. Następnie dodać pozostałą galaretkę od babeczek i dokładnie zmiksować. Gotowy sernik przełożyć do tortownicy, wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Pomarańcze wyszorować pod bieżącą wodą, obrać ze skórki i pokroić ostrym nożem na plasterki, ułożyć na serniku i całość zalać drugą gęstniejącą galaretką. Odstawić na całą noc do lodówki.
Pomarańczowy sernik na zimno na kruchych babeczkach – dodatkowe informacje
Zamiast kruchych babeczek można użyć biszkoptów. Można też sernik przygotować z innymi owocami, wtedy należy dopasować kolor galaretki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pomarańczowe ciasto z olejem
Następny przepis: Pomazaniec Agnieszki