Pomarańczowe ptysie z kruszonką

Pomarańczowe ptysie z kruszonką

„Wyobraź sobie lekko chrupiącą na zewnątrz powłokę, która ujawnia delikatną, puchową środkową warstwę o subtelnie cytrusowym posmaku… Brzmi kusząco? Oto przepis na pomarańczowe ptysie z kruszonką. Ten wariacyjny deser pochodzi od Moje Wypieki, który łączy klasyczne ptysie, znane i uwielbiane przez wszystkich, z orzeźwiającą nutą pomarańczy. Dodatek kruszonki dodaje niepowtarzalnej tekstury i smaku, który zaskakuje przy każdym kęsie. Idealne do podawania na spotkania rodzinne, imprezy czy zwyczajny deser po obiedzie. Polska kuchnia nigdy nie była tak prosta, a jednocześnie innowacyjna.”

Składniki:

  • CIASTO NA PTYSIE:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 60 g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • KRUSZONKA:
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • KREM POMARAŃCZOWY:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 1 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1/2 szklanki wody

Pomarańczowe ptysie z kruszonką – jak zrobić?

Pomarańczowe ptysie z kruszonką – dodatkowe informacje

Krem można dosłodzić, jeżeli sok z pomarańczy okaże się mało słodki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pomarańcze z miodem i cynamonem - deser marokański
Następny przepis: Pomarańczowiec siostry Anastazji

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode