Pomarańczowe lato

Pomarańczowe lato

Czy jest coś lepszego niż radosne, słońce bezchmurnego lata? Oto przepis na Pomarańczowe Lato, symbol tego najbardziej energetycznego sezonu. Zaskakująca kompozycja owocowa, w której króluje orzeźwiająca pomarańcza, przeniesie Cię na ciepły, złoty piasek i pod palmę, skąd słychać szum fal. Pomarańczowe Lato to aromatyczny, soczysty i pełen smaku deser, który przeniesie Cię do tropikalnego raju, gdzie nadeszło w porę lato. Ten przepis jest idealny dla tych, którzy tęsknią za smakiem lata, świeżością owoców i energetycznymi chwilami. Zaskocz swoją rodzinę i zaproś ich na wspólne Pomarańczowe Lato!

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • butelka Kubusia marchewkowo-pomarańczowego 900 ml
  • 2 duże budynie śmietankowe lub 3 małe
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 śnieżki
  • 3 galaretki pomarańczowe
  • puszka brzoskwiń
  • szczypta soli
  • bułka tarta
  • olej

Pomarańczowe lato – jak zrobić?

  1. 1.
    BISZKOPT

    • 5 białek ubić na sztywno mikserem z odrobiną soli
    • dodać po trochu cukier wanilinowy
    • dodawać po trochę cukru i nadal ubijać
    • dodawać po jednym żółtku
    • wszystkie sypkie produkty (mąkę tortową, ziemniaczaną, proszek) przesiać przez sitko i dodawać po odrobinie do masy i mieszać łyżką drewnianą, nie mikserem!
    • ciasto wylać na blachę wyłożoną folią aluminiową, posmarowaną olejem i posypaną bułką tartą
    • piec 3o minut w 180 stopniach
  2. 2.
    MASA I

    • budynie rozpuścić w 1,5 szklance napoju Kubuś
    • resztę zagotować i dodać rozpuszczone budynie, ponownie zagotować
    • gorącą masę rozprowadzić na upieczony biszkopt
  3. 3.
    MASA II

    • 1 galaretkę rozpuścić w 3/4 gorącej wody pozostawić do wystygnięcia
    • ubić 2 śnieżki z mlekiem wg przepisu na opakowaniu
    • pod koniec ubijania wlać chłodną galaretkę
    • wyłożyć na chłodną masę numer 1
  4. 4.
    Ułożyć brzoskwinie na masie numer 2

    • 2 galaretki rozpuścić w 800 ml wody
    • poczekać aż wystygnie i chłodną tężejącą galaretkę wylać na brzoskwinie

Słowa kluczowe: nadeszło w porę lato, pomarańczowe lato

Pomarańczowe lato – dodatkowe informacje

Białka powinno się ubijać z cukrem dość długo, ponieważ to warunkuje udany biszkopt.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pomarańczowe ciasto z olejem
Następny przepis: Pomazaniec Agnieszki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode