Pomarańczowe lato
Czy jest coś lepszego niż radosne, słońce bezchmurnego lata? Oto przepis na Pomarańczowe Lato, symbol tego najbardziej energetycznego sezonu. Zaskakująca kompozycja owocowa, w której króluje orzeźwiająca pomarańcza, przeniesie Cię na ciepły, złoty piasek i pod palmę, skąd słychać szum fal. Pomarańczowe Lato to aromatyczny, soczysty i pełen smaku deser, który przeniesie Cię do tropikalnego raju, gdzie nadeszło w porę lato. Ten przepis jest idealny dla tych, którzy tęsknią za smakiem lata, świeżością owoców i energetycznymi chwilami. Zaskocz swoją rodzinę i zaproś ich na wspólne Pomarańczowe Lato!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 5 jajek
- 1/2 opakowania cukru wanilinowego
- 1 szklanka cukru kryształu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- butelka Kubusia marchewkowo-pomarańczowego 900 ml
- 2 duże budynie śmietankowe lub 3 małe
- 1,5 szklanki mleka
- 2 śnieżki
- 3 galaretki pomarańczowe
- puszka brzoskwiń
- szczypta soli
- bułka tarta
- olej
Pomarańczowe lato – jak zrobić?
-
1.
BISZKOPT- 5 białek ubić na sztywno mikserem z odrobiną soli
- dodać po trochu cukier wanilinowy
- dodawać po trochę cukru i nadal ubijać
- dodawać po jednym żółtku
- wszystkie sypkie produkty (mąkę tortową, ziemniaczaną, proszek) przesiać przez sitko i dodawać po odrobinie do masy i mieszać łyżką drewnianą, nie mikserem!
- ciasto wylać na blachę wyłożoną folią aluminiową, posmarowaną olejem i posypaną bułką tartą
- piec 3o minut w 180 stopniach
-
2.
MASA I- budynie rozpuścić w 1,5 szklance napoju Kubuś
- resztę zagotować i dodać rozpuszczone budynie, ponownie zagotować
- gorącą masę rozprowadzić na upieczony biszkopt
-
3.
MASA II- 1 galaretkę rozpuścić w 3/4 gorącej wody pozostawić do wystygnięcia
- ubić 2 śnieżki z mlekiem wg przepisu na opakowaniu
- pod koniec ubijania wlać chłodną galaretkę
- wyłożyć na chłodną masę numer 1
-
4.
Ułożyć brzoskwinie na masie numer 2- 2 galaretki rozpuścić w 800 ml wody
- poczekać aż wystygnie i chłodną tężejącą galaretkę wylać na brzoskwinie
Słowa kluczowe: nadeszło w porę lato, pomarańczowe lato
Pomarańczowe lato – dodatkowe informacje
Białka powinno się ubijać z cukrem dość długo, ponieważ to warunkuje udany biszkopt.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pomarańczowe ciasto z olejem
Następny przepis: Pomazaniec Agnieszki