Pomarańczowe ciasto z olejem

Pomarańczowe ciasto z olejem

Zapraszamy do odkrycia przepisu na pomarańczowe ciasto z olejem – wyjątkowe połączenie smaku świeżych pomarańczy i łagodnej tekstury ciasta. Używanie oleju zamiast masła nadaje mu unikalnej lekkości i puszystości. To propozycja nie tylko dla osób na diecie, ale także dla tych, którzy cenią sobie prostotę i szybkość przygotowania deserów. Nasza wersja, to łatwe, proste i szybkie ciasto pomarańczowe, które zachwyci w każdej sytuacji. Poza tym, jest to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców, dodając do Twojego stołu naturalne, owocowe nuty.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • 1 paczuszka cukru waniliowego
  • 200 ml oleju
  • 200 ml soku z pomarańczy, najlepszy świeżo wyciśnięty
  • skórka z 2 pomarańczy
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pomarańczowe ciasto z olejem – jak zrobić?

  1. Foremkę o średnicy 24- 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Jajka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać olej, sok z pomarańczy i pomarańczową skórkę. Szybko wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do ciasta i wymieszać, tylko do połączenia się składników.
  3. Przełożyć do przygotowanej foremki i piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 45 minut. Po upieczeniu ciasto schłodzić przez około 15 minut i wyjąć z formy.

Słowa kluczowe: łatwe ciasto pomarańczowe, proste ciasto pomarańczowe, szybkie ciasto pomarańczowe

xxxx – dodatkowe informacje

Dla mocniejszego efektu ciasto pomarańczowe z olejem można nakłuć wykałaczką i nasączyć świeżym sokiem z pomarańczy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pomarańczowiec siostry Anastazji
Następny przepis: Pomarańczowe lato

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode