Pomarańczowe ciasto z olejem
Zapraszamy do odkrycia przepisu na pomarańczowe ciasto z olejem – wyjątkowe połączenie smaku świeżych pomarańczy i łagodnej tekstury ciasta. Używanie oleju zamiast masła nadaje mu unikalnej lekkości i puszystości. To propozycja nie tylko dla osób na diecie, ale także dla tych, którzy cenią sobie prostotę i szybkość przygotowania deserów. Nasza wersja, to łatwe, proste i szybkie ciasto pomarańczowe, które zachwyci w każdej sytuacji. Poza tym, jest to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców, dodając do Twojego stołu naturalne, owocowe nuty.
admin
Składniki:
- 4 jajka
- 180 g cukru
- 1 paczuszka cukru waniliowego
- 200 ml oleju
- 200 ml soku z pomarańczy, najlepszy świeżo wyciśnięty
- skórka z 2 pomarańczy
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pomarańczowe ciasto z olejem – jak zrobić?
- Foremkę o średnicy 24- 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Jajka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać olej, sok z pomarańczy i pomarańczową skórkę. Szybko wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do ciasta i wymieszać, tylko do połączenia się składników.
- Przełożyć do przygotowanej foremki i piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 45 minut. Po upieczeniu ciasto schłodzić przez około 15 minut i wyjąć z formy.
Słowa kluczowe: łatwe ciasto pomarańczowe, proste ciasto pomarańczowe, szybkie ciasto pomarańczowe
xxxx – dodatkowe informacje
Dla mocniejszego efektu ciasto pomarańczowe z olejem można nakłuć wykałaczką i nasączyć świeżym sokiem z pomarańczy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pomarańczowiec siostry Anastazji
Następny przepis: Pomarańczowe lato