Półkruche ciasto z truskawkami

Półkruche ciasto z truskawkami

Półkruche ciasto z truskawkami to prawdziwa objawienie dla smakoszy. To połączenie delikatnej, kruchej masy z soczystością świeżych truskawek daje wyjątkowy efekt, który można określić jako smak lata zamknięty w kawałku ciasta. Lekkość, która charakteryzuje ciasto półkruche, sprawia, że może być ono podawane na dowolną okazję – od spontanicznego pikniku w parku, aż po uroczysty obiad. Truskawki dodają ciastu smaku i słodyczy, jednocześnie balansując między słodyczą a kwaskowatością, co sprawia, że całość jest idealnie zrównoważona. Ten przepis jest prosta drogą do odkrycia cukierniczych radości lata.

Składniki:

  • ciasto:
  • 40 dag mąki krupczatki
  • 1 kostka margaryny Palmy
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 paczuszki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • Kruszonka:
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1 op. cukru waniliowego
  • truskawki

Półkruche ciasto z truskawkami – jak zrobić?

  1. Mąkę, margarynę, jajko, żółtko, śmietanę, cukry i proszek ugnieść na jednolitą masę. Zrobić z ciasta kulę i włożyć do lodówki na około 30 minut. Następnie rozłożyć równo na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Ułożyć truskawki pokrojone w połówki i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
  2. Kruszonka: Wszystkie składniki ugnieść na jednolitą masę. Następnie rozdrabniać palcami i posypywać ciasto.

Półkruche ciasto z truskawkami – dodatkowe informacje

Ciasto półkruche z truskawkami świetnie smakuje także z innymi owocami np. śliwkami lub jabłkami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Policzki wołowe z warzywami
Następny przepis: PULPECIKI w SOSIE POMIDOROWYM (POLPETTE al SUGO di POMODORO)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode