Półkruche ciasto z truskawkami
Półkruche ciasto z truskawkami to prawdziwa objawienie dla smakoszy. To połączenie delikatnej, kruchej masy z soczystością świeżych truskawek daje wyjątkowy efekt, który można określić jako smak lata zamknięty w kawałku ciasta. Lekkość, która charakteryzuje ciasto półkruche, sprawia, że może być ono podawane na dowolną okazję – od spontanicznego pikniku w parku, aż po uroczysty obiad. Truskawki dodają ciastu smaku i słodyczy, jednocześnie balansując między słodyczą a kwaskowatością, co sprawia, że całość jest idealnie zrównoważona. Ten przepis jest prosta drogą do odkrycia cukierniczych radości lata.
admin
Składniki:
- ciasto:
- 40 dag mąki krupczatki
- 1 kostka margaryny Palmy
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 4 łyżki śmietany
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 paczuszki cukru waniliowego
- szczypta soli
- Kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 kostki margaryny
- 1 op. cukru waniliowego
- truskawki
Półkruche ciasto z truskawkami – jak zrobić?
- Mąkę, margarynę, jajko, żółtko, śmietanę, cukry i proszek ugnieść na jednolitą masę. Zrobić z ciasta kulę i włożyć do lodówki na około 30 minut. Następnie rozłożyć równo na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Ułożyć truskawki pokrojone w połówki i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
- Kruszonka: Wszystkie składniki ugnieść na jednolitą masę. Następnie rozdrabniać palcami i posypywać ciasto.
Półkruche ciasto z truskawkami – dodatkowe informacje
Ciasto półkruche z truskawkami świetnie smakuje także z innymi owocami np. śliwkami lub jabłkami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Policzki wołowe z warzywami
Następny przepis: PULPECIKI w SOSIE POMIDOROWYM (POLPETTE al SUGO di POMODORO)