Polewka z serem białym i ziemniakami
Czas na coś pysznego, a zarazem niezwykle łatwego do przygotowania. Oto przepis na tradycyjną polewkę z serem białym i ziemniakami. To danie ma wiele wariantów i jest popularne w wielu regionach Europy, gdzie cenią sobie proste, domowe smaki. W tej wersji, podstawą jest aromatyczna serwatka, która nadaje potrawie charakterystycznego smaku. Do tego dochodzą białe sery i ziemniaki – podstawa wielu domowych obiadów. Można ją traktować jako samodzielne danie lub ciepłą przekąskę. W niektórych miejscach nazywana jest również „zuwką”. To idealny pomysł na szybki i sycący obiad.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1,5 litra serwatki pozostałej po przygotowaniu sera
- pół szklanki kwaśnej śmietany lub kwaśnego mleka
- 3/4 szklanki mleka słodkiego
- 2 duże płaskie łyżki mąki
- mała łyżeczka soli
- kostka białego sera
- kilka ugotowanych ziemniaków
Polewka z serem białym i ziemniakami – jak zrobić?
- Polewkę z serwatki przygotować, podgrzewając ją do momentu, gdy stanie się bardzo gorąca.
- Do gorącej serwatki dodać rozrobioną w mleku mąkę oraz śmietanę. Całość dobrze wymieszać.
- Polewce dodać sól, aby odpowiednio doprawić smak.
- Podać polewkę z ugotowanymi ziemniakami i pokruszonym białym serem.
Słowa kluczowe: polewka z serwatki, zuwka
Polewka z serem białym i ziemniakami – dodatkowe informacje
Należy uważać przy podgrzewaniu serwatki, żeby się nie zagotowała, ponieważ zważy nam się śmietana.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Polenta - wersja podstawowa
Następny przepis: Polewa z czekolady