Polewka z serem białym i ziemniakami

Polewka z serem białym i ziemniakami

Czas na coś pysznego, a zarazem niezwykle łatwego do przygotowania. Oto przepis na tradycyjną polewkę z serem białym i ziemniakami. To danie ma wiele wariantów i jest popularne w wielu regionach Europy, gdzie cenią sobie proste, domowe smaki. W tej wersji, podstawą jest aromatyczna serwatka, która nadaje potrawie charakterystycznego smaku. Do tego dochodzą białe sery i ziemniaki – podstawa wielu domowych obiadów. Można ją traktować jako samodzielne danie lub ciepłą przekąskę. W niektórych miejscach nazywana jest również „zuwką”. To idealny pomysł na szybki i sycący obiad.

Składniki:

  • 1,5 litra serwatki pozostałej po przygotowaniu sera
  • pół szklanki kwaśnej śmietany lub kwaśnego mleka
  • 3/4 szklanki mleka słodkiego
  • 2 duże płaskie łyżki mąki
  • mała łyżeczka soli
  • kostka białego sera
  • kilka ugotowanych ziemniaków

Polewka z serem białym i ziemniakami – jak zrobić?

  1. Polewkę z serwatki przygotować, podgrzewając ją do momentu, gdy stanie się bardzo gorąca.
  2. Do gorącej serwatki dodać rozrobioną w mleku mąkę oraz śmietanę. Całość dobrze wymieszać.
  3. Polewce dodać sól, aby odpowiednio doprawić smak.
  4. Podać polewkę z ugotowanymi ziemniakami i pokruszonym białym serem.

Słowa kluczowe: polewka z serwatki, zuwka

Polewka z serem białym i ziemniakami – dodatkowe informacje

Należy uważać przy podgrzewaniu serwatki, żeby się nie zagotowała, ponieważ zważy nam się śmietana.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Polenta - wersja podstawowa
Następny przepis: Polewa z czekolady

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode