Polewa z czekolady
Zapraszamy do wykonania przepisu na błyszczącą polewę z czekolady. Doda ona nie tylko smaku, ale także atrakcyjnego wyglądu każdemu ciastu czy deserowi. Używając różnych rodzajów czekolady – od mlecznej, poprzez gorzką, aż po białą – można uzyskać polewę idealnie dopasowaną do reszty składników. To proste i szybkie rozwiązanie, aby podkreślić smak i dodać efektu wizualnego każdemu wypiekowi. Przygotowanie polewy z rozpuszczonej czekolady nie zajmuje wiele czasu, a efekt jest zawsze oszałamiający. Poniższy przepis jest uniwersalny i można zastosować go do różnych rodzajów deserów.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 100 g czekolady (mleczna, gorzka, deserowa)
- 4 łyżki śmietanki kremówki
Polewa z czekolady – jak zrobić?
- Czekoladę rozpuszczamy – w kąpieli wodnej – łamiemy ją na kawałki i przekładamy do miski. Miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą, by pod wpływem ciepłej pary wodnej ogrzewającej miskę, czekolada roztopiła się. Dokładnie mieszamy.
- Miskę z rozpuszczoną czekoladą zdejmujemy z garnka i dodajemy do czekolady 4 łyżki śmietanki. Mieszamy dokładnie, by powstała polewa. Płynna polewa z czekolady nadaje się do dekoracji ciast i deserów czy maczania w niej świeżych owoców.
Polewa z czekolady – dodatkowe informacje
Aby błyszcząca polewa z czekolady była bardziej lśniąca, możemy dodatkowo dodać łyżeczkę masła do rozpuszczonej masy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Polewka z serem białym i ziemniakami
Następny przepis: Półfrancuskie ciasteczka serowe