Pokusa Pameli – sernik przekładany
Pokusa Pameli to niezwykle smakowity i oryginalny deser. Ten sernik różni się od innych nie tylko swą nazwą, ale przede wszystkim specyficznym sposobem przygotowania. Jego sekretem jest warstwa ciasta kruchego, które upieczemy w samym środku sernika, nadając mu unikalnej struktury i smaku. Składniki sernika przekładanego ciastem kruchym to te, które znamy i kochamy – twarożek, jajka, cukier, ale także nieco mniej standardowe jak śmietana, sok i skórka z cytryny. To połączenie smaków sprawia, że Pokusa Pameli to deser, którego nie da się odmówić.
Piotr Zieliński
Składniki:
- CIASTO
- – 500 g mąki pszennej typ 500
- – 1 szklanka cukru
- – 200 g masła
- – 2 jajka
- – 1 żółtko
- – 2 łyżki śmietany
- – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- – ziarenka wanilii
- MASA SEROWA
- – 1 kg białego twarogu
- – 1,5 szklanki cukru
- – 0,5 szklanki mleka
- – 200 g masła
- – 1 budyń śmietankowy
- – 2 jajka
- DODATKI
- – wiórki kokosowe
Pokusa pameli – sernik przekładany – jak zrobić?
-
1.
Na początku przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, posiekane masło, 2 jajka, żółtko, śmietanę i ziarenka z laski wanilii. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na trzy równie części. Każdą część umieszczamy w równych formach (23,5 cm x 39,5cm) wyłożonych papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut. Po upieczeniu ciasta studzimy. -
2.
Biały twaróg, jajka, cukier i masło przekładamy do garnka, dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż masa się zagotuje, a następnie dodajemy budyń śmietankowy wymieszany z mlekiem, dokładnie mieszamy i ponownie zagotowujemy. Masę budyniowo – serową studzimy. -
3.
Kruche ciasto przekładamy masą budyniowo – serową. Wierzch Pokusy dodatkowo smarujemy cienką warstwą masy i posypujemy wiórkami kokosowymi. Życzę smacznego! 🙂
Porady – Pokusa Pameli – sernik przekładany
Sernik przekładany ciastem kruchym – porady:
Ciasto przechowujemy w lodówce – schłodzone smakuje jeszcze lepiej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Polędwica długodojrzewająca
Następny przepis: Polędwica gotowana na parze