Pokusa Pameli - sernik przekładany

Pokusa Pameli – sernik przekładany

Pokusa Pameli to niezwykle smakowity i oryginalny deser. Ten sernik różni się od innych nie tylko swą nazwą, ale przede wszystkim specyficznym sposobem przygotowania. Jego sekretem jest warstwa ciasta kruchego, które upieczemy w samym środku sernika, nadając mu unikalnej struktury i smaku. Składniki sernika przekładanego ciastem kruchym to te, które znamy i kochamy – twarożek, jajka, cukier, ale także nieco mniej standardowe jak śmietana, sok i skórka z cytryny. To połączenie smaków sprawia, że Pokusa Pameli to deser, którego nie da się odmówić.

Składniki:

  • CIASTO
  • – 500 g mąki pszennej typ 500
  • – 1 szklanka cukru
  • – 200 g masła
  • – 2 jajka
  • – 1 żółtko
  • – 2 łyżki śmietany
  • – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • – ziarenka wanilii
  • MASA SEROWA
  • – 1 kg białego twarogu
  • – 1,5 szklanki cukru
  • – 0,5 szklanki mleka
  • – 200 g masła
  • – 1 budyń śmietankowy
  • – 2 jajka
  • DODATKI
  • – wiórki kokosowe

Pokusa pameli – sernik przekładany – jak zrobić?

  1. 1.
    Na początku przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, posiekane masło, 2 jajka, żółtko, śmietanę i ziarenka z laski wanilii. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na trzy równie części. Każdą część umieszczamy w równych formach (23,5 cm x 39,5cm) wyłożonych papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut. Po upieczeniu ciasta studzimy.
  2. 2.
    Biały twaróg, jajka, cukier i masło przekładamy do garnka, dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż masa się zagotuje, a następnie dodajemy budyń śmietankowy wymieszany z mlekiem, dokładnie mieszamy i ponownie zagotowujemy. Masę budyniowo – serową studzimy.
  3. 3.
    Kruche ciasto przekładamy masą budyniowo – serową. Wierzch Pokusy dodatkowo smarujemy cienką warstwą masy i posypujemy wiórkami kokosowymi. Życzę smacznego! 🙂

Porady – Pokusa Pameli – sernik przekładany

Sernik przekładany ciastem kruchym – porady:

Ciasto przechowujemy w lodówce – schłodzone smakuje jeszcze lepiej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Polędwica długodojrzewająca
Następny przepis: Polędwica gotowana na parze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode