Podwójnie kurkowy sos do makaronu

Podwójnie kurkowy sos do makaronu

Jesteśmy zachwyceni, że możemy podzielić się z Wami wyjątkowym przepisem na sos, który sprawi, że Wasze ulubione dania makaronowe staną się niepowtarzalne. Przedstawiamy podwójnie kurkowy sos do makaronu! Nie jest to zwykły sos. To perfekcyjne połączenie intensywnie aromatycznego sosu kurkowego z wykwintnym smakiem serem pleśniowym. To danie o intrygującym profilu smakowym, w którym delikatny sos kurkowy łączy się z pikantnym, lekko ostrej nutą sera pleśniowego. Ta wyjątkowa kompozycja smakowa zadowoli najbardziej wymagających miłośników makaronu. Zapewniamy, że po spróbowaniu go raz, zechcecie go dodawać do wszystkich swoich przyszłych makaronowych potraw!

Składniki:

  • 40 dag filetów z kurczaka
  • 30 dag kurków
  • 2 czubate łyżki masła klarowanego
  • 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy
  • 1/2 płaskiej łyżeczki startej lub mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 pełne łyżki mąki pszennej (ok. 50 ml)
  • sól, pieprz
  • 50 ml śmietanki słodkiej 12% lub 18%
  • posiekana zielona pietruszka do posypania

Podwójnie kurkowy sos do makaronu – jak zrobić?

  1. Mięso kroimy w małą kostkę, podsmażamy na łyżce masła klarowanego, lekko solimy i pieprzymy. Przekładamy do garnka.
  2. Kurki czyścimy, płuczemy, większe przekrajamy na 2 lub 4 części. Podsmażamy na łyżce masła klarowanego, lekko solimy. Przekładamy do garnka z mięsem, mieszamy.
  3. Mięso i grzyby zalewamy taką ilością wody, aby je zakryła i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 15 minut.
  4. Dodajemy kurkumę i gałkę muszkatołową, mieszamy i wlewamy mąkę rozprowadzoną w 100 ml zimnej wody. Zagotowujemy. Jeśli sos zbyt mocno zgęstnieje, dolewamy wody. Sos zabielamy śmietanką. Podajemy z oddzielnie ugotowanym makaronem lub ryżem, posypany zieloną pietruszką.

Sos kurkowy z serem pleśniowym.

Podwójnie kurkowy sos do makaronu – dodatkowe informacje

Do sosu kurkowego z serem pleśniowym możemy wykorzystać kurki mrożone. Wówczas zamrożone grzyby wrzucamy na lekko osolony wrzątek, podgrzewamy aż do zagotowania, odcedzamy i odsączamy z nadmiaru wody. Dalej postępujemy jak z kurkami świeżymi.

Kurki świeże można również obgotować.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Podstawowy krem do tortów
Następny przepis: Domowe kluski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode