Podstawowe ciasto na pizzę
Podstawowe ciasto na pizzę to fundament każdej idealnej pizzy – cienkie i chrupiące oraz miękkie i podatne w środku. To, co sprawia, że pizza smakuje jak we Włoszech, to właśnie rodzaj ciasta, z którego jest wykonana. Dziś podzielimy się z Wami klasycznym, uniwersalnym przepisem na ciasto na pizzę, dzięki któremu z łatwością przygotujecie w domu prawdziwą włoską pizzę. Prosty i szybki w przygotowaniu, ten przepis wymaga jedynie kilku podstawowych składników, które z pewnością znajdziecie w każdej kuchni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- ciasto:
- 0,5 kg mąki
- pół łyżeczki soli
- łyżka cukru
- 25 g oleju
- szklanka letniej wody
- 10 g drożdży
Podstawowe ciasto na pizzę – jak zrobić?
- Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem i solą, dodać do mąki, zagnieść ciasto. Pod koniec dodać olej i wyrobić aż przestanie kleić się do rąk. Odstawić na około pół godziny.
Jeśli chcemy żeby ciasto było bardziej chrupiące, dodajemy więcej oleju, a jeśli chcemy żeby było ciemniejsze, dodajemy więcej cukru.

Podstawowe ciasto na pizzę – dodatkowe informacje
Z tego ciasta robię 3 średnie pizze
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Podpłomyki cebulowe bezglutenowe
Następny przepis: Podstawowy krem do tortów