Podpłomyki z warzywami
Podpłomyki z piekarnika to potrawa, która cieszy się szczególnym uznaniem zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Ten tradycyjny przepis pochodzi z kuchni staropolskiej, lecz zawiera nowoczesny twist w postaci świeżej warzywnej mieszanki. Przygotowane na zdrowej, pszennej tortilli, ze świeżymi warzywami i ziołami, podpłomyki stanowią doskonałe danie na lunch czy kolację. Proste do zrobienia, sycące i pełne smaku, szybko stworzą pyszny posiłek dla całej rodziny. Wypróbuj nasz przepis na podpłomyki z piekarnika, delektuj się ich oryginalnym smakiem i ciesz się połączeniem tradycji z nowoczesnością.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Dodatkowo:
- 4 łyżki keczupu
- 15 dag. żółtego sera
- 4 plastry pomidora
- 4 łyżki smażonej cebulki
- 1/2 papryki
- 4 szczypty czubrycy zielonej
- duża blacha wyłożona papierem do pieczenia
Podpłomyki z warzywami – jak zrobić?
- 1. Składniki ciasta zagniatam, dzielę na cztery części, formuje placki, wałkuje cienko wałkiem, układam na blasze. Piekę ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- 2. Podpłomyki wyjmuje z piekarnika smaruje keczupem, układam po plasterku pomidora, posypuje pokrojoną w kosteczkę papryką, smażoną cebulką, startym na tarce o dużych oczkach serem, piekę jeszcze ok. 5 minut. Podaję na ciepło, posypane czubrycą.
Podpłomyki z warzywami – dodatkowe informacje
Warzywa możemy zmieniać wedle upodobań.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Podpłomyki cebulowe bezglutenowe
Następny przepis: Podstawowy krem do tortów