Podpłomyki z warzywami

Podpłomyki z warzywami

Podpłomyki z piekarnika to potrawa, która cieszy się szczególnym uznaniem zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Ten tradycyjny przepis pochodzi z kuchni staropolskiej, lecz zawiera nowoczesny twist w postaci świeżej warzywnej mieszanki. Przygotowane na zdrowej, pszennej tortilli, ze świeżymi warzywami i ziołami, podpłomyki stanowią doskonałe danie na lunch czy kolację. Proste do zrobienia, sycące i pełne smaku, szybko stworzą pyszny posiłek dla całej rodziny. Wypróbuj nasz przepis na podpłomyki z piekarnika, delektuj się ich oryginalnym smakiem i ciesz się połączeniem tradycji z nowoczesnością.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 4 łyżki keczupu
  • 15 dag. żółtego sera
  • 4 plastry pomidora
  • 4 łyżki smażonej cebulki
  • 1/2 papryki
  • 4 szczypty czubrycy zielonej
  • duża blacha wyłożona papierem do pieczenia

Podpłomyki z warzywami – jak zrobić?

  1. 1. Składniki ciasta zagniatam, dzielę na cztery części, formuje placki, wałkuje cienko wałkiem, układam na blasze. Piekę ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  2. 2. Podpłomyki wyjmuje z piekarnika smaruje keczupem, układam po plasterku pomidora, posypuje pokrojoną w kosteczkę papryką, smażoną cebulką, startym na tarce o dużych oczkach serem, piekę jeszcze ok. 5 minut. Podaję na ciepło, posypane czubrycą.

Podpłomyki z warzywami – dodatkowe informacje

Warzywa możemy zmieniać wedle upodobań.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Podpłomyki cebulowe bezglutenowe
Następny przepis: Podstawowy krem do tortów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode