Podpłomyki -przaśne chlebki

Podpłomyki -przaśne chlebki

Podpłomyki to tradycyjny, przaśny chleb, który od wieków towarzyszy polskim domom. Ten przepis to prosta odpowiedź na pytanie, jak przygotować ten kształtny i sycący wyrób piekarniczy. Chlebek ma prostą i skromną listę składników, ale smak jest niesamowicie bogaty i satysfakcjonujący. Ten przaśny placek, który wywodzi się prosto z kuchni naszych babć, niesie ze sobą tyle radości i komfortu, ile ciepła kojarzy się z domowym piecem. Ta przaśna receptura na chleb przynosi do współczesnych kuchni echa dawnego rzemiosła i prostej, ale pełnej smaku, kuchni.

Składniki:

  • Podpłomyki:
  • 2 szklanki mąki pszennej+do podsypania
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • Pasta z oscypkiem:
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki startego oscypka
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 2 szczypty soli

Przaśne chlebki – jak zrobić?

  1. Mąkę zagniatam z wodą i solą ok. 10 minut, ciasto nakrywam w miseczce i wstawiam na noc do lodówki. Ciasto jeszcze raz zagniatam i dzielę na 15 części, formuje kulki, lekko podsypuję mąką i wałkuje cienkie placki. Placki smażę na suchej patelni z obu stron, aż zaczną pojawiać się brązowe plamki.
  2. Składniki pasty miksuję blenderem na gładką masę. Podpłomyki podaję z pastą.

Podpłomyki – dodatkowe informacje

Takie podpłomyki doskonale smakują z oliwą z oliwek z dodatkiem posiekanego czosnki i soli.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Podłużne drożdżowe bułeczki z oliwą i makiem
Następny przepis: Podpłomyki cebulowe bezglutenowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode