Podpłomyki -przaśne chlebki
Podpłomyki to tradycyjny, przaśny chleb, który od wieków towarzyszy polskim domom. Ten przepis to prosta odpowiedź na pytanie, jak przygotować ten kształtny i sycący wyrób piekarniczy. Chlebek ma prostą i skromną listę składników, ale smak jest niesamowicie bogaty i satysfakcjonujący. Ten przaśny placek, który wywodzi się prosto z kuchni naszych babć, niesie ze sobą tyle radości i komfortu, ile ciepła kojarzy się z domowym piecem. Ta przaśna receptura na chleb przynosi do współczesnych kuchni echa dawnego rzemiosła i prostej, ale pełnej smaku, kuchni.
admin
Składniki:
- Podpłomyki:
- 2 szklanki mąki pszennej+do podsypania
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- Pasta z oscypkiem:
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki startego oscypka
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 2 szczypty soli
Przaśne chlebki – jak zrobić?
- Mąkę zagniatam z wodą i solą ok. 10 minut, ciasto nakrywam w miseczce i wstawiam na noc do lodówki. Ciasto jeszcze raz zagniatam i dzielę na 15 części, formuje kulki, lekko podsypuję mąką i wałkuje cienkie placki. Placki smażę na suchej patelni z obu stron, aż zaczną pojawiać się brązowe plamki.
- Składniki pasty miksuję blenderem na gładką masę. Podpłomyki podaję z pastą.
Podpłomyki – dodatkowe informacje
Takie podpłomyki doskonale smakują z oliwą z oliwek z dodatkiem posiekanego czosnki i soli.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Podłużne drożdżowe bułeczki z oliwą i makiem
Następny przepis: Podpłomyki cebulowe bezglutenowe