Podłużne drożdżowe bułeczki z oliwą i makiem

Podłużne drożdżowe bułeczki z oliwą i makiem

Dzisiaj mamy dla was przepis na niezwykle smaczne i aromatyczne podłużne drożdżowe bułeczki z oliwą i makiem. Są one idealnym dodatkiem do porannej kawy lub herbaty, a ich delikatny smak i chrupiąca skórka na pewno oczarują każdego łasucha. Niezwykła kombinacja delikatnej drożdżowej bułeczki z nutą oliwy i chrupiącego maku sprawia, że smak tych wyrobów jest niezapomniany. Zdecydowanie warto poświęcić czas na ta domową wypiek, który dzięki swojej prostocie i efektowności z pewnością przekona do siebie każdego amatora pieczenia. Spróbuj więc zrobić je samodzielnie i ciesz się pysznym i zdrowym posiłkiem.

Składniki:

  • Na rozczyn:
    5 dag świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru
    1 szklanka ciepłego mleka
    2 łyżki mąki tortowej
  • Ciasto:
    3 szklanki mąki tortowej
    1 łyżeczka soli
    4 łyżki oliwy z oliwek
  • Dodatkowo:
    4 łyżki sypkiego maku
    1 jajko
    mąka pszenna do posypania stolnicy

Podłużne drożdżowe bułeczki z oliwą i makiem – jak zrobić?

  1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy dokładnie z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce aż rozczyn ,,ruszy”, będzie taki napuszony i podwoi swoją objętość.
  2. Ciasto: Do mąki wlewamy oliwę, dodajemy sól i rozczyn i zagniatamy ciasto. Ciasto kilka minut na stolnicy posypanej mąką pszenną, ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.
  3. Formowanie bułeczek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części, formujemy podłużne bułki, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.
  4. Do pieczenia: Tak wykonane bułki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze na 10 minut w ciepłym miejscu żeby się ,, napuszyły”.
  5. Pieczenie: Bułki pieczemy przez około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się. Czas może być dłuższy lub krótszy w zależności od piekarnika.
  6. Studzenie i podanie: Upieczone bułki studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Gotowe podajemy, a ja smacznego życzę.

Podłużne drożdżowe bułeczki z oliwą i makiem – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi 8 sztuk bułek.

Najlepiej studzić na metalowej kratce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Podpiwek
Następny przepis: Podpłomyki -przaśne chlebki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode