Podłużne drożdżowe bułeczki z oliwą i makiem
Dzisiaj mamy dla was przepis na niezwykle smaczne i aromatyczne podłużne drożdżowe bułeczki z oliwą i makiem. Są one idealnym dodatkiem do porannej kawy lub herbaty, a ich delikatny smak i chrupiąca skórka na pewno oczarują każdego łasucha. Niezwykła kombinacja delikatnej drożdżowej bułeczki z nutą oliwy i chrupiącego maku sprawia, że smak tych wyrobów jest niezapomniany. Zdecydowanie warto poświęcić czas na ta domową wypiek, który dzięki swojej prostocie i efektowności z pewnością przekona do siebie każdego amatora pieczenia. Spróbuj więc zrobić je samodzielnie i ciesz się pysznym i zdrowym posiłkiem.
admin
Składniki:
- Na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
2 łyżki mąki tortowej - Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy z oliwek - Dodatkowo:
4 łyżki sypkiego maku
1 jajko
mąka pszenna do posypania stolnicy
Podłużne drożdżowe bułeczki z oliwą i makiem – jak zrobić?
- Rozczyn: Drożdże rozcieramy dokładnie z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce aż rozczyn ,,ruszy”, będzie taki napuszony i podwoi swoją objętość.
- Ciasto: Do mąki wlewamy oliwę, dodajemy sól i rozczyn i zagniatamy ciasto. Ciasto kilka minut na stolnicy posypanej mąką pszenną, ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.
- Formowanie bułeczek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części, formujemy podłużne bułki, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.
- Do pieczenia: Tak wykonane bułki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze na 10 minut w ciepłym miejscu żeby się ,, napuszyły”.
- Pieczenie: Bułki pieczemy przez około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się. Czas może być dłuższy lub krótszy w zależności od piekarnika.
- Studzenie i podanie: Upieczone bułki studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Gotowe podajemy, a ja smacznego życzę.
Podłużne drożdżowe bułeczki z oliwą i makiem – dodatkowe informacje
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 sztuk bułek.
Najlepiej studzić na metalowej kratce.