Pleśniak z powidłami i kruszonką

Pleśniak z powidłami i kruszonką

Pleśniak z powidłami i kruszonką to prawdziwy klasyk wśród ciast. Znany również jako targaniec, zachwyca nietypową kombinacją składników i smaków. Wypełniony powidłami śliwkowymi, które dodają mu słodyczy i soczystości. Na wierzchu skrywa chrupiącą kruszonkę, która stanowi idealne dopełnienie wilgotnego wnętrza. Pierwsze kęsy tego ciasta przeniosą Was w czasie do czasów dzieciństwa, to ciasto jest bowiem często pieczone przez nasze babcie. Ta wersja placu pleśniaka z powidłami śliwkowymi jest nie tylko prosta w przygotowaniu, ale przede wszystkim absolutnie smakowita. Idealna dla wszystkich, którzy cenią sobie tradycyjne, domowe smaki.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub aromat waniliowy
  • 250 g masła
  • 2 łyżki śmietany, najlepiej 18%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • powidła śliwkowe
  • cukier puder do oprószenia

Pleśniak z powidłami i kruszonką – jak zrobić?

  1. Białka oddzielam od żółtek.
    Mąkę przesiewam proszkiem do pieczenia, dodaję 1/4 cukru, cukier wanilinowy, żółtka, śmietanę oraz miękkie masło.
    Zagniatam ciasto a następnie dzielę je na 3 części (jedna czesc nieco większa).
    Do jednej z tych mniejszych części dodaję kakao.
    Obie mniejsze części wkładam do zamrażalnika na kwadrans.
    Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i wylepiam jasnym ciastem, nakłuwam je widelcem.
    Na tym cieście rozprowadzam powidła, a następnie ścieram na tarce o grubych oczkach kakaowe ciasto.
    Na warstwie kakaowej kruszonki rozprowadzam ubitą z resztą cukru pianę z białek.
    Na pianę ścieram ostatnią część jasnego kruchego ciasta.
    Placek wstawiam do nagrzanego piekarnika na około 50 minut i piekę w temperaturze 180-190 stopni.
    Przed podaniem oprószam wierzch cukrem pudrem. Smacznego!

Porady – dodatkowe informacje

blaszka 35 na 25


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pleśniak z malinami , bezą i kruszonką
Następny przepis: Pleśniak z musem jabłkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode