Pleśniak z powidłami i kruszonką
Pleśniak z powidłami i kruszonką to prawdziwy klasyk wśród ciast. Znany również jako targaniec, zachwyca nietypową kombinacją składników i smaków. Wypełniony powidłami śliwkowymi, które dodają mu słodyczy i soczystości. Na wierzchu skrywa chrupiącą kruszonkę, która stanowi idealne dopełnienie wilgotnego wnętrza. Pierwsze kęsy tego ciasta przeniosą Was w czasie do czasów dzieciństwa, to ciasto jest bowiem często pieczone przez nasze babcie. Ta wersja placu pleśniaka z powidłami śliwkowymi jest nie tylko prosta w przygotowaniu, ale przede wszystkim absolutnie smakowita. Idealna dla wszystkich, którzy cenią sobie tradycyjne, domowe smaki.
admin
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego lub aromat waniliowy
- 250 g masła
- 2 łyżki śmietany, najlepiej 18%
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- powidła śliwkowe
- cukier puder do oprószenia
Pleśniak z powidłami i kruszonką – jak zrobić?
- Białka oddzielam od żółtek.
Mąkę przesiewam proszkiem do pieczenia, dodaję 1/4 cukru, cukier wanilinowy, żółtka, śmietanę oraz miękkie masło.
Zagniatam ciasto a następnie dzielę je na 3 części (jedna czesc nieco większa).
Do jednej z tych mniejszych części dodaję kakao.
Obie mniejsze części wkładam do zamrażalnika na kwadrans.
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i wylepiam jasnym ciastem, nakłuwam je widelcem.
Na tym cieście rozprowadzam powidła, a następnie ścieram na tarce o grubych oczkach kakaowe ciasto.
Na warstwie kakaowej kruszonki rozprowadzam ubitą z resztą cukru pianę z białek.
Na pianę ścieram ostatnią część jasnego kruchego ciasta.
Placek wstawiam do nagrzanego piekarnika na około 50 minut i piekę w temperaturze 180-190 stopni.
Przed podaniem oprószam wierzch cukrem pudrem. Smacznego!
Porady – dodatkowe informacje
blaszka 35 na 25
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pleśniak z malinami , bezą i kruszonką
Następny przepis: Pleśniak z musem jabłkowym