Pleśniak z musem jabłkowym

Pleśniak z musem jabłkowym

Pleśniak z musem jabłkowym to niezwykły i pyszny przepis na ciasto, które z powodzeniem możemy przygotować na różne okazje. Kombinacja delikatnego, wilgotnego ciasta z aroma świeżego sera i słodkiego, kwasnego musu jabłkowego tworzy prawdziwe kulinarne arcydzieło. To ciasto doskonale smakuje na podwieczorek, jak również na specjalne okazje. Idealne dla tych, którzy cenią łączenie owoców z ciastem. Świetny pomysł na wykorzystanie sezonowych jabłek. Tej magii smaku po prostu nie da się opisać. Sprawdź, jak proste jest przygotowanie tego klasycznego deseru z nutą nowoczesności. Pleśniak z musem jabłkowym na pewno zachwyci wasze podniebienia.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 margaryna
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka musu jabłkowego (jak do szarlotki)
  • garść orzechów włoskich
  • garść żurawiny
  • 1 szklanka cukru do piany
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Pleśniak z musem jabłkowym – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Białka jajek oddzielić od żółtek. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnice. Dodać 4 żółtka, margarynę, śmietanę, ocet i sól. Wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dołożyć kakao i wyrobić. Dwie części – jasną i ciemną – włożyć do zamrażalnika na czas kolejnych etapów.
  2. Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier. Białka z cukrem ubijać ok. 5 min, a następnie dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
  3. Jasną część wyłożyć na blachę (o wymiarach około 35×20) i posmarować musem jabłkowym oraz rozłożyć równomiernie posiekane orzechy i żurawinę. Na warstwę musu zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto. Na to nałożyć ubitą z białek i cukru pianę, a następnie zetrzeć jasne ciasto.
  4. Ciasto piec w temp. 200st ok 40-45 min. Kroić po wystygnięciu.

Pleśniak z musem jabłkowym – dodatkowe informacje

Ja w sezonie przygotowuję kilka słoików musu jabłkowego. Można wykorzystać go do przeróżnych deserów czy podwieczorków. Idealnie nadaje się do naleśników czy racuchów. Oczywiście gotowy mus można też kupić – ale wiadomo, domowy lepszy 🙂 Kontrolujemy ilość cukru czy innych ulepszaczy.

W przepisie na pleśniaka można mus zrobić według poniższego przepisu:

Mus jabłkowy

5 średnich jabłek

Cukier (opcjonalnie)

Cukier waniliowy

Cynamon

Jabłka obieramy, trzemy na tarce. Przekładamy do garnka, dodajemy cynamon i cukier waniliowy. Jeśli jabłka są kwaśne, dodajemy cukier do smaku. Jabłka dusimy ok. 5-10 minut. W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody. Odstawiamy do wystygnięcia (wystarczy, że będzie letnie, nie musi być całkiem zimne).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pleśniak z powidłami i kruszonką
Następny przepis: Ciasto pleśniak z czarnymi porzeczkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode