Pleśniak z musem jabłkowym
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 margaryna
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- Szczypta soli
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka musu jabłkowego (jak do szarlotki)
- garść orzechów włoskich
- garść żurawiny
- 1 szklanka cukru do piany
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Pleśniak z musem jabłkowym – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Białka jajek oddzielić od żółtek. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnice. Dodać 4 żółtka, margarynę, śmietanę, ocet i sól. Wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dołożyć kakao i wyrobić. Dwie części – jasną i ciemną – włożyć do zamrażalnika na czas kolejnych etapów.
- Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier. Białka z cukrem ubijać ok. 5 min, a następnie dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
- Jasną część wyłożyć na blachę (o wymiarach około 35×20) i posmarować musem jabłkowym oraz rozłożyć równomiernie posiekane orzechy i żurawinę. Na warstwę musu zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto. Na to nałożyć ubitą z białek i cukru pianę, a następnie zetrzeć jasne ciasto.
- Ciasto piec w temp. 200st ok 40-45 min. Kroić po wystygnięciu.
Pleśniak z musem jabłkowym – dodatkowe informacje
Ja w sezonie przygotowuję kilka słoików musu jabłkowego. Można wykorzystać go do przeróżnych deserów czy podwieczorków. Idealnie nadaje się do naleśników czy racuchów. Oczywiście gotowy mus można też kupić – ale wiadomo, domowy lepszy 🙂 Kontrolujemy ilość cukru czy innych ulepszaczy.
W przepisie na pleśniaka można mus zrobić według poniższego przepisu:
Mus jabłkowy
5 średnich jabłek
Cukier (opcjonalnie)
Cukier waniliowy
Cynamon
Jabłka obieramy, trzemy na tarce. Przekładamy do garnka, dodajemy cynamon i cukier waniliowy. Jeśli jabłka są kwaśne, dodajemy cukier do smaku. Jabłka dusimy ok. 5-10 minut. W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody. Odstawiamy do wystygnięcia (wystarczy, że będzie letnie, nie musi być całkiem zimne).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pleśniak z powidłami i kruszonką
Następny przepis: Ciasto pleśniak z czarnymi porzeczkami