Pleśniak z agrestem,znany również pod nazwą skubaniec

Pleśniak z agrestem,znany również pod nazwą skubaniec

Czy kiedykolwiek próbowaliście pysznego pleśniaka z agrestem, który jest też znanym skubaniem? Jeśli nie, to jest to świetny czas aby spróbować! Ta tradycyjna polska potrawa jest najczęściej pieczona podczas letnich miesięcy kiedy agrest jest najbardziej soczysty i pełen smaku. Ciasto skubaniec z agrestem łączy w sobie delikatną kruchość placca i kwasową słodycz agrestu, tworząc niepowtarzalne połączenie smaków. Ten przepis jest idealny dla każdego, kto ceni sobie wyjątkowe połączenia smaków. Zapraszamy do odkrycia tajemnic jednego z najpopularniejszych tradycyjnych polskich ciast.

Składniki:

  • Blaszka 24×32 cm
  • Ciasto:
  • 3 szkl.mąki pszennej
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 5 jajek L
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • Piana:
  • 1 szkl.cukru drobnego
  • 1 paczka kisielu ulubionego u mnie malinowy
  • Dodatkowo:
  • 1 kg agrestu
  • 1 mały słoik powideł lub dżemu u mnie dżem z owocami leśnymi

Pleśniak z agrestem, znany również pod nazwą skubaniec – jak zrobić?

  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, dodać masło lub margarynę posiekaną na mniejsze kawałki i posiekać razem z mąką, dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, do mniejszej dodać kakao i zagnieść do połączenia.

  2. Blaszkę 24×32 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wygnieść palcami ciasto jasne na dnie blaszki, rozsmarować dżem, wyłożyć agrest.

  3. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, dodawać stopniowo cukier cały czas miksując, gdy piana jest sztywna i cukier niewyczuwalny, wsypać kisiel, miksować do połączenia składników i wyłożyć ubitą pianę na owoce, równo rozsmarować, na pianę zetrzeć na tarce ciasto ciemne.

  4. Piec

    xxxx – dodatkowe informacje

    Do ciasta można użyć również mrożonych owoców, najlepszy z czerwoną i czarną porzeczką i oczywiście z agrestem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pleśniak z jabłkami
Następny przepis: Pleśniak z czerwonymi porzeczkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode