Pleśniak z agrestem,znany również pod nazwą skubaniec
Składniki:
- Blaszka 24×32 cm
- Ciasto:
- 3 szkl.mąki pszennej
- 1 kostka masła lub margaryny
- 5 jajek L
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- Piana:
- 1 szkl.cukru drobnego
- 1 paczka kisielu ulubionego u mnie malinowy
- Dodatkowo:
- 1 kg agrestu
- 1 mały słoik powideł lub dżemu u mnie dżem z owocami leśnymi
Pleśniak z agrestem, znany również pod nazwą skubaniec – jak zrobić?
-
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, dodać masło lub margarynę posiekaną na mniejsze kawałki i posiekać razem z mąką, dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, do mniejszej dodać kakao i zagnieść do połączenia.
-
Blaszkę 24×32 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wygnieść palcami ciasto jasne na dnie blaszki, rozsmarować dżem, wyłożyć agrest.
-
Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, dodawać stopniowo cukier cały czas miksując, gdy piana jest sztywna i cukier niewyczuwalny, wsypać kisiel, miksować do połączenia składników i wyłożyć ubitą pianę na owoce, równo rozsmarować, na pianę zetrzeć na tarce ciasto ciemne.
-
Piec
xxxx – dodatkowe informacje
Do ciasta można użyć również mrożonych owoców, najlepszy z czerwoną i czarną porzeczką i oczywiście z agrestem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pleśniak z jabłkami
Następny przepis: Pleśniak z czerwonymi porzeczkami