Płaty śledziowe w panierce
Zapraszam na niepowtarzalny przepis kulinarny, który zdobi stoły w czasie wigilijnego wieczoru. Płaty śledziowe w panierce to przysmak, który zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. To wykwintne danie łączy w sobie smak morza ze sferą tradycyjnych, świątecznych dań. Kremowy smak śledzia idealnie komponuje się tutaj z chrupiącą panierką. Aromat zachęca do długich, zimowych wieczorów przy biesiadnym stole. To danie łączy w sobie prostotę przygotowania i niezapomniane walory smakowe. Spróbuj tej wersji płatów śledziowych i odkryj na nowo to popularne danie. Przyjemność z gotowania i jedzenia gwarantowana!
admin
Składniki:
- 6 płatów śledziowych solonych
- 3 jajka
- Mąka
- Bułka tarta
- Olej lub oliwa
Płaty śledziowe w panierce – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Płaty śledziowe moczymy kilka minut w wodzie. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Obtaczamy w mące, moczymy w rozmąconym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju lub oliwie.
Płaty śledziowe w panierce – dodatkowe informacje
Śledzie mogą być podane z ziemniakami i surówką jako postne danie obiadowe lub na zimno jako przekąska. Moczymy je dość krótko a przed smażeniem nie solimy. Możemy pominąć bułkę tartą w panierce i usmażyć w samym jajku.