Plasterki z ogórków, jak pikle, w zalewie octowej

Plasterki z ogórków, jak pikle, w zalewie octowej

Amerykańskie pikle to niezwykły dodatek do wielu potraw. Nasza wersja pochodzi z Polski – ogórki konserwowane w occie. Ten przepis na plasterki z ogórków, jak pikle, w zalewie octowej jest łatwy do przygotowania. Ostry, chrupiący i pełen smaku ogórek to idealny dodatek do kanapek, przekąsek czy sałatek. Wybierając naturalne składniki do konserwacji, mamy pewność, że nasze pikle w zalewie octowej będą zdrowe i bez sztucznych konserwantów. Własnoręcznie wykonane pikle mają też swój unikalny charakter – każda partia to osobna przygoda. Przygotuj się na kwasową przygodę z naszym przepisem na pikle w occie.

Składniki:

  • 5 kg ogórków gruntowych
  • 4 łyżki soli
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • koper

Zalewa na 1 litr:

  • 200 ml octu 10%
  • 800 ml wody przegotowanej
  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżki cukru

Plasterki z ogórków, jak pikle, w zalewie octowej – jak zrobić?

  1. Wymyte ogórki obieramy ze skórki i szatkujemy na plastry o grubości około 5 mm. Zasypujemy czterema łyżkami soli, dobrze mieszamy żeby sól się rozprowadziła i przykrywamy ściereczką miskę z plastrami wymieszanymi w soli. Odstawiamy na 24 godziny.
  2. Po 24 godzinach wysypujemy plastry ogórków na durszlak do ocieknięcia. Do wymytych i przygotowanych słoików wkładamy do każdego baldach kopru, listek laurowy i 6 ziaren ziela angielskiego oraz pół łyżeczki gorczycy białej. Wkładamy do każdego słoika ocieknięte plastry ogórków.
  3. Na wierzch do każdego słoika dajemy po trochu kopru (baldachy lub łodygi). Tak przygotowane słoiki zalewamy zalewą, zakręcamy dekielki i wkładamy do garnka w którym na dno dajemy szmatkę, na którą ustawimy słoiki do pasteryzowania. Zalewamy gorącą wodą z kranu i pasteryzujemy 15 minut od momentu zagotowania się wody.
  4. Po pasteryzacji wystawiamy słoiki do góry dnem by ostygły, zimne wynosimy do piwnicy. Możemy konsumować minimum po tygodniu, dlatego żeby przegryzły się smaki.

Smacznego!!!

Plasterki z ogórków, jak pikle, w zalewie octowej – dodatkowe informacje

Możemy konsumować minimum po tygodniu, dlatego żeby przegryzły się smaki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placuszki z twarogiem i jabłkami
Następny przepis: Płatki ryżowe na mleku z gruszką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode