Placuszki z twarogiem i jabłkami
Placuszki z twarogiem i jabłkami to doskonały pomysł na słodki deser, czy szybkie śniadanie. Delikatne, puszyste, z lekką słodyczą jabłek i kremową miękkością twarożku. Spojrzenie na te mąciutkie, pachnące placuszki sprawia, że natychmiast chce się zanurzyć łyżkę w jednym z nich. Wyjątkowość tych placków polega na kombinacji tradycyjnych składników w nieco nietypowy sposób. Z pewnością przypadną do gustu zarówno miłośnikom słodkości, jak i fanom zdrowszych wariantów. Placuszki z twarogiem i jabłkami to idealna propozycja na każdą porę roku, gwarantująca przepyszny, domowy smak. Spróbuj zrobić je samodzielnie i przekonaj się, jak smakują!
admin
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- Szczypta soli
- 1 duże jabłko
- 250g twarogu
- Olej do smażenia
Placuszki z twarogiem i jabłkami – jak zrobić?
- Białka oddzielić od żółtek, dodać do nich szczyptę soki i ubić na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając twaróg, następnie mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon.
Następnie dodać białka, i delikatnie wmieszać je w ciasto za pomocą łyżki. Mieszać tylko do czasu połączenia się składników i powstania jednolitej masy.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do ciasta na placuszki, wymieszać.
Na patelni rozgrzać troszkę oleju i smażyć do uzyskania złotego koloru. Podać z ulubionymi dodatkami.
Placki z twarożkiem i jabłkami – dodatkowe informacje
W chłodny dzień nie ma nic lepszego niż gorące racuchy prosto z patelni. To pomysł na pyszne śniadanie na słodko albo podwieczorek. Te placuszki są idealne, z dodatkiem twarogu i jabłek, są smaczne i pożywne, delikatne i puszyste. Można podać ze świeżymi owocami, syropem klonowym, miodem lub dżemem, bitą śmietaną i cukrem pudrem.
Można zrobić je w kilka minut. A znikają jeszcze szybciej. Zasmakują nie tylko dzieciom, ale i dorosłym. Polecam.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Placuszki ze szpinakiem i ricottą
Następny przepis: Plasterki z ogórków, jak pikle, w zalewie octowej