Placuszki z twarogiem i jabłkami

Placuszki z twarogiem i jabłkami

Placuszki z twarogiem i jabłkami to doskonały pomysł na słodki deser, czy szybkie śniadanie. Delikatne, puszyste, z lekką słodyczą jabłek i kremową miękkością twarożku. Spojrzenie na te mąciutkie, pachnące placuszki sprawia, że natychmiast chce się zanurzyć łyżkę w jednym z nich. Wyjątkowość tych placków polega na kombinacji tradycyjnych składników w nieco nietypowy sposób. Z pewnością przypadną do gustu zarówno miłośnikom słodkości, jak i fanom zdrowszych wariantów. Placuszki z twarogiem i jabłkami to idealna propozycja na każdą porę roku, gwarantująca przepyszny, domowy smak. Spróbuj zrobić je samodzielnie i przekonaj się, jak smakują!

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • Szczypta soli
  • 1 duże jabłko
  • 250g twarogu
  • Olej do smażenia

Placuszki z twarogiem i jabłkami – jak zrobić?

  1. Białka oddzielić od żółtek, dodać do nich szczyptę soki i ubić na sztywną pianę.
    Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając twaróg, następnie mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon.
    Następnie dodać białka, i delikatnie wmieszać je w ciasto za pomocą łyżki. Mieszać tylko do czasu połączenia się składników i powstania jednolitej masy.
    Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do ciasta na placuszki, wymieszać.
    Na patelni rozgrzać troszkę oleju i smażyć do uzyskania złotego koloru. Podać z ulubionymi dodatkami.

Placki z twarożkiem i jabłkami – dodatkowe informacje

W chłodny dzień nie ma nic lepszego niż gorące racuchy prosto z patelni. To pomysł na pyszne śniadanie na słodko albo podwieczorek. Te placuszki są idealne, z dodatkiem twarogu i jabłek, są smaczne i pożywne, delikatne i puszyste. Można podać ze świeżymi owocami, syropem klonowym, miodem lub dżemem, bitą śmietaną i cukrem pudrem.

Można zrobić je w kilka minut. A znikają jeszcze szybciej. Zasmakują nie tylko dzieciom, ale i dorosłym. Polecam.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placuszki ze szpinakiem i ricottą
Następny przepis: Plasterki z ogórków, jak pikle, w zalewie octowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode