Placuszki z kaszy manny z dodatkiem wiórków kokosowych

Placuszki z kaszy manny z dodatkiem wiórków kokosowych

Placki z kaszy manny to tradycyjne danie, które od pokoleń jest popularne w wielu domach. Ich delikatny smak i aksamitna konsystencja sprawiają, że ciężko jest się im oprzeć. Tym razem zaproponujemy nieco egzotycznej wersji tego przepisu – placuszki z kaszy manny z dodatkiem wiórków kokosowych. Dzięki temu składnikowi, placki zyskują na oryginalności i urozmaiceniu. Idealne na słodkie śniadanie czy deser, upieczone na złoty kolor, stanowią prawdziwą ucztę dla podniebienia. Wiórki kokosowe nadają im niepowtarzalnego, egzotycznego smaku, który przeniesie Cię w tropikalne, rajske zakątki.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Placuszki z kaszy manny z dodatkiem wiórków kokosowych – jak zrobić?

  1. Wsypać kaszę do miski zalać mlekiem i zostawić na na 20 min. Po tym czasie dodać olej kokosowy, żółtko, miód, wiórki i proszek do pieczenia. Całość dobrze wymieszać.
  2. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą.
  3. Smażyć bez tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

xxxx – dodatkowe informacje

Placuszki z kaszy manny z dodatkiem wiórków kokosowych

Placuszki podawać z ulubionym dżemem, można również z owocami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placuszki z jarmużu
Następny przepis: Placuszki z łososia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode