Placuszki z kaszy manny z dodatkiem wiórków kokosowych
Placki z kaszy manny to tradycyjne danie, które od pokoleń jest popularne w wielu domach. Ich delikatny smak i aksamitna konsystencja sprawiają, że ciężko jest się im oprzeć. Tym razem zaproponujemy nieco egzotycznej wersji tego przepisu – placuszki z kaszy manny z dodatkiem wiórków kokosowych. Dzięki temu składnikowi, placki zyskują na oryginalności i urozmaiceniu. Idealne na słodkie śniadanie czy deser, upieczone na złoty kolor, stanowią prawdziwą ucztę dla podniebienia. Wiórki kokosowe nadają im niepowtarzalnego, egzotycznego smaku, który przeniesie Cię w tropikalne, rajske zakątki.
admin
Składniki:
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka oleju kokosowego
Placuszki z kaszy manny z dodatkiem wiórków kokosowych – jak zrobić?
- Wsypać kaszę do miski zalać mlekiem i zostawić na na 20 min. Po tym czasie dodać olej kokosowy, żółtko, miód, wiórki i proszek do pieczenia. Całość dobrze wymieszać.
- Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą.
- Smażyć bez tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
xxxx – dodatkowe informacje
Placuszki z kaszy manny z dodatkiem wiórków kokosowych
Placuszki podawać z ulubionym dżemem, można również z owocami.